Istražimo zajedno svemir mogućnosti

USG: Posjet Ri Teatru

19. veljače 2020.

Sunčanog subotnjeg jutra 15. veljače 2020. god. unatoč  ‘jakoj konkurenciji’ u vidu poznatog maškaranog auto – rally-a Pariz-Bakar koji se održavao u isto vrijeme, velik broj zainteresiranih građana pridružio nam se u još jednom našem obilasku u sklopu programa Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli, u posjeti humorističnom i satiričnom kazalištu Ri Teatar.

Na osunčanoj terasi pred kazalištem toplo su nas dočekali predsjednik Ri Teatra, Bojan Lakoš i voditelj Scenskog laboratorija mladih Marko Dorčić te dio glumačkog ansambla.

Marko i Bojan predstavili su svoje kazalište – dvadeset godina rada, uspjeha, briga, radosti, inata i upornosti. Iako to nisu spominjali iz skromnosti, jasno je da bi sve to bilo neostvarivo bez ljubavi i inventivnosti.

Udruga Ri Teatar osnovana je 2000. godine. i prvo vrijeme djelovala na gostovanjima. Nakon što je od Odjela za kulturu Grada Rijeke, 2001. godine dobila u najam prostor na adresi Kalvarija 8, u tom prostoru djeluje i danas postavši poznato i  prepoznatljivo ime u kulturnoj ponudi grada.

Vlastitim sredstvima – prihodima od predstava, prostor bivše radničke menze, zapušten i neprikladan, preuredili su i postupno pretvorili u Kulturni centar Kalvarija, mjesto koje je puno više od samog kazališta.

Ovdje od 2003. godine djeluje dječji dramski ansambl Čudesni oblačak, za djecu od 9-13 godina, zatim od 2004. radi Scenski laboratorij mladih za starije od 17 godina i sve one koji se i dalje osjećaju mladi, a od 2002. godine aktivna je škola glume, rasadnik talenata od kojih neki nastave svoje dramsko školovanje dalje, a neki se pridruže Scenskom laboratoriju mladih.

Aktualnim  temama u humorističnim ili satiričnim predstavama s amaterskim, ali profesionalnim glumcima, Ri Teatar uspješno puni svoje gledalište, na gostovanjima ili kod kuće, a publici pruža potrebnu dozu smijeha i opuštanja.

Unatoč predodžbi da kulturu treba financirati da bi opstala, treba istaknuti da su sve aktivnosti kazališta samofinancirane, dugi niz godina. Možemo slobodno kazati da je ovo bio jedan od najveselijih obilazaka jer smo na kraju razgovora dobili priliku prisustvovati dijelu redovne probe aktualne predstave  “HŽ i mi” uz puno smijeha i vedrog raspoloženja, okrijepljeni čašicom pića na kraju.

Ohrabreni činjenicom da je publika svih životnih dobi dobrodošla i prisutna na predstavama, naši korisnici poželjeli su da se kao grupa vratimo drugi put kao prava publika. Neki su odmah i rezervirali mjesta za prvu sljedeću predstavu. Iskreno se zahvaljujemo na gostoprimstvu i susretljivosti voditelju Bojanu Lakoš, Marku Dorčić i glumcima prisutnima tog jutra na probi uz još jednu napomenu:

Vraćamo se, vidimo se uskoro!

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content