Istražimo zajedno svemir mogućnosti

USG: Posjet Narodnom učilištu

27. siječnja 2020.

U petak, 24.siječnja 2020. godine posjetili smo Narodno učilište u sklopu našeg i vašeg programa Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli. 

Za naš prvi obilazak u godini kada je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture ciljano smo odabrali upravo instituciju koja promiče kulturu i obrazovanje u našem gradu već punih 75 godina, od davne 1945.god. kao Narodno sveučilište, kasnije, 1953. Radničko sveučilište, do danas Narodnog učilišta.

 

U šetnju kroz povijest i sadašnjost povela nas je gđa Heni Strčić, već 12 godina ravnateljica Učilišta te nas izvrsnom prezentacijom i zanimljivom pričom zainteresirala da i mi postanemo jedni od oko 1500 polaznika godišnje.

 

Sama zgrada dovršena je 1886.god. kao vojarna Honveda kraljevske ugarske policije, a u njoj je od 1924. djelovala Talijanska osnovna škola.

 

Danas je Narodno učilište najveća ustanova za obrazovanje i kulturu u PGŽ s 11 stalno zaposlenih i stotinjak vanjskih suradnika te oko 200 programa, od kojih se dio provodi u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, a dio stalno prilagođava potrebama i zahtjevima tržišta. 

 

Programi pokrivaju najrazličitija područja, od ugostiteljstva i turizma, zdravstvenih i usluga uljepšavanja, njege i skrbi, glazbenih i likovnih radionica, stranih jezika, računovodstva i financija, informatike, graditeljstva… a izvode se u posebno opremljenim kabinetima i praktikumima.

 

Pored tržišnih izvora financiranja, aplicira se na natječaje za EU fondove, zahvaljujući kojim sredstvima su opremljeni pojedini kabineti, a u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje organiziraju se besplatni tečajevi za prekvalifikaciju nezaposlenih.

Učilište je namijenjeno svim građanima, bez obzira na dob, važna je samo želja za znanjem i cjeloživotnim učenjem u najširem smislu riječi.

 

Kao zanimljivost smo saznali da je najstariji polaznik u 90-oj godini upisao tečaj klavira, a često na završnim priredbama sudjeluju polaznici tečajeva iz iste obitelji, pa tako zajedno pjevaju ili sviraju bake i unuci, ujaci i nećaci… Pored učenja, pozitivna i opuštena atmosfera Učilišta stimulira bolje postojeće odnose i omogućava nove među ljudima sličnih interesa.

Nakon predavanja razgledali smo praktikume za krojenje i šivanje, keramiku i slikanje, te kabinete za masažu, frizuru, manikuru i pedikuru, zdravstvenu njegu, IT, te kuhanje i posluživanje gdje smo počašćeni kavom, čajem i keksima koje su polaznici za nas ispekli 

prethodno popodne.

 

Ovaj obilazak bio je pravo otkriće i još nas je jednom uvjerio da o svim stvarima, pa i onima o kojima mislimo da znamo sve, uvijek možemo naučiti nešto novo i tako postati dio projekta cjeloživotnog učenja.

 

Posebna zahvala gđi Heni Strčić koja svojim entuzijazmom omogućava ne samo opstanak nego i razvoj Učilišta u smjeru nadahnuća i ugodnog mjesta za nova saznanja, vještine i prijateljstva. 

I naravno našem g.Agoštonu koji se odmah upisao na tečaj informatike i Power pointa.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content