Istražimo zajedno svemir mogućnosti

STEM(AJMO!)

O projektu

Projekt STEM(AJMO!) koji će na jednom mjestu okupiti sedam partnerskih organizacija usmjeren je na jačanje kapaciteta uključenih organizacija civilnog društva iz sedam hrvatskih županija u svrhu provedbe aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom, mladima i građanima.

Na državnoj razini neadekvatno se pristupa znanstvenoj pismenosti, što ostavlja posljedice na naše gospodarstvo, demografiju i društvo u cjelini. Naši učenici postižu ispodprosječne rezultate prema PISA istraživanju u sva tri područja – nizak je interes mladih za STEM zanimanja što zbog nezainteresiranosti za samo područje što zbog toga što se samo područje čini previše kompleksno i nedostižno. Prema istraživanju Cedefop iz 2018. godine 65% mladih smatra da karijera u STEM području zahtijeva previše ulaganja u obrazovanje dok je 23% njih neodlučno o nastavku karijere u STEM području zbog njegove težine. Formalni obrazovni sustav ne uspijeva pravovremeno odgovoriti na promjene u društvu koje ovise o znanosti i tehnologiji zbog čega su kurikulumi zastarjeli te su učenici prepušteni entuzijazmu svojih profesora.

Prepoznavši ove potrebe, zajedno s partnerima prijavili smo projekt STEM(AJMO!) na javni poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ (UP.04.2.1.10) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske od 25. lipnja 2021., donesena je odluka kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 2.891.292,10 HRK , uz 100%  sufinanciranje Europske unije.

Predstavnici civilnog sektora (nastavno osoblje, zaposlenici, vodstvo, volonteri) iz Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke, Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Međimurske i Brodsko-posavske županije uključeni u ovaj projekt unaprijedit će svoja znanja i vještine za provedbu programa popularizacije STEM-a, upoznat će se s primjerima dobre prakse, razvijat će nove metodologije za rad s krajnjim korisnicima te osmisliti i provesti konkretne aktivnosti s građanima.

Kao posljedica jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva partneri će od 29. lipnja 2021. do 29. lipnja 2023. godine kroz projekt STEM(AJMO!) ponuditi 20 tema za 100 višednevnih radionica i 10 tema za 60 jednodnevnih događanja koje će pilotirati na 3.000 djece i mladih. Također, provest će Makeathon, organizirati STEM piknik namijenjen popularizaciji STEM-a među građanima sa šireg riječkog područja i izgraditi STEM park i opremiti STEM laboratoriji koji će ostati kao trajni postavi usmjereni na popularizaciju STEM-a.

Za više informacija o projektu slobodno se obratite Zagorki Prce Veseli, voditeljici projekta, na mail: zprce@ctk-rijeka.hr.

Nositelj projekta je Centar tehničke kulture Rijeka, a projekt se provodi zajedno s partnerima: Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Gradom Rijeka, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture Split

Partneri

VIJESTI

Dizajn bez naslova (58)_0
pregrada_vodoravna_podnaslov2

Idejno rješenje nagrade za najuspješnije Makeathonce izradila je učenica 4.a razreda Osnovne škole Škurinje Una Kudić (mentorica: Željka Božić) čiji je crtež Cvjetana odabran kroz javni poziv CTK Rijeka.   Projekt STEM(AJMO!) Centar tehničke kulture Rijeka provodi zajedno s partnerima: Gradom Rijeka, Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Međimurskim informatičkim […]

stem_piknik_2
pregrada_vodoravna_podnaslov2

Dječja kuća u Rijeci u subotu, 15. travnja, je ugostila prvi hrvatski STEM piknik, edukacijsko, pokazno i kulturno-zabavno događanje za djecu, mlade i sve ostale zainteresirane namijenjeno popularizaciji STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike). Tijekom dana kroz STEM piknik, prvotno planiran napolju (otud i naziv “piknik”) prošlo je oko 1500 posjetitelja, što nam je kao […]

Cvjetana_Una Kudić, 4.a, OŠ Škurinje
pregrada_vodoravna_podnaslov2

Osim osnovnih škola, u nagradnom natječaju sudjelovali su i polaznici dječjih vrtića sa šireg riječkog područja, koji su pozvani da kroz kreativan rad osmisle lik STEMka STEMića, maskote riječkog STEM piknika, te svoju ideju pretoče u skicu, crtež, skulpturu ili bilo koju drugu vrstu vizualnog izričaja. Pobjedničkog STEMka STEMića izradili su Ana Anđelić, Samien Kočan, Tessa […]

Sve vijesti iz projekta

Skip to content