Istražimo zajedno svemir mogućnosti

STEM park dobio Povelju za Naj-akciju

31. siječnja 2023.

STEM park, koji smo zajedno s partnerima na projektu STEM(AJMO!), osmislili, izgradili te otvorili u srpnju 2022. godine, dobio je Povelju za Naj-akciju za projekt iz područja odgoja i obrazovanja, tehničke kulture i organiziranog slobodnog vremena za djecu. Nagradu dodjeljuju Gradovi i općine prijatelji djece.

Grad Rijeka je na natječaj Naj-akcija 2022. prijavio tri akcije, a sve tri su osvojile priznanja, dok je STEM park dobio najviše priznanje, tj. Povelju. Nagradu je u ime CTK Rijeka i konzorcija projekta STEM(AJMO!) primila izvršna direktorica CTK Rijeka Olivera Stanić.

Podsjetimo se, STEM park smo osmislili i izgradili u suradnji s Fakultetom za matematiku Sveučilišta u Rijeci (Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković), Astronomskim društvom Višnjan (Petar Čuček), Gradom Rijekom, projektantskim uredom Urbanistički studio Rijeka d.o.o. te djecom i volonterima uključenim u aktivnosti CTK Rijeka. STEM park je namijenjen djeci od 2 do 12 godina, a cilj je njime popularizirati STEM područja među djecom. U njemu se nalazi devet sprava, a one omogućuju ostavljanje šifriranih poruka prijateljima, proučavanje neba sjeverne polutke, istraživanje sunčevog sustava, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, povezivanje životinja našeg kraja i njihovih staništa, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, praćenje klime našeg kraja te brojne druge aktivnosti. Park ima i web stranicu na koju možete doći učitavanjem QR kodova koji se nalaze uz sprave te na njoj možete dobiti ideju za provedbu aktivnosti.

Osim našeg STEM parka, nagrade su dobila još dva projekta iz Rijeke: (1) projekt Školsko popodne Osnovne škole Nikola Tesla dobio je Pohvalu za Naj-akciju iz područja odgoja i obrazovanja, dječjih prava i participacije djece, mentalnog zdravlja djece, prevencije nasilja i socijalne inovacije te (2) VMB Lab Galerije Kortil i  Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje Vijeće mladih Benčić dobio pohvalu za Naj-akciju iz područja kulture.

STEM park opremljen je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske projektu te sredstvima Grada Rijeke koji je za projekt izdvojio nešto manje od 308 tisuća kuna. Dnevno park individualno posjeti 50-ak djece s roditeljima, kao i grupe djece iz osnovnih škola u sklopu terenske nastave.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content