Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Prvi hrvatski STEM piknik privukao više od tisuću posjetitelja!

17. travnja 2023.

Dječja kuća u Rijeci u subotu, 15. travnja, je ugostila prvi hrvatski STEM piknik, edukacijsko, pokazno i kulturno-zabavno događanje za djecu, mlade i sve ostale zainteresirane namijenjeno popularizaciji STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike). Tijekom dana kroz STEM piknik, prvotno planiran napolju (otud i naziv “piknik”) prošlo je oko 1500 posjetitelja, što nam je kao organizatoru događanja dalo svaki razlog za zadovoljstvo.

STEM piknik samo je jedna u nizu aktivnosti projekta STEM(AJMO!) u sklopu kojeg je u Rijeci do sad već izgrađen STEM park, uređen i opremljen STEM laboratorij, a u sedam hrvatskih županija do kraja projekta bit će provedeno 160 radionica za 2500 djece i mladih, o čemu je pri otvorenju STEM piknika govorila Zagorka Prce Veseli, izvršna direktorica Centra tehničke kulture Rijeka. Događanje je organizirano u partnerstvu s Astronomskim društvom Višnjan, Sveučilištem u Rijeci, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Gradom Rijeka, Udrugom Connect IT, Udrugom Robotic, Udrugom Inovatic, Udrugom Techno OZ i Međimurskim informatičkim klubom Čakovec. Svaki je od partnera, na četiri kata Dječje kuće, dio svojih aktivnosti namijenjenih najmlađima predstavio kroz izuzetno dobro primljen STEM Expo, izlagačko-edukacijsko-natjecateljski dio STEM piknika, prikazavši paletu STEM čudesa od robota do matematičkih trikova s kartama.

Znanstveni cafe, razgovorni program Piknika, imao je punu pozornost i djece i odraslih pa se na predavanjima meteorologa Zorana Vakule, biologinje i ravnateljice Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željke Modrić Surina te astronoma Korada Korlevića tražila stolica više.

Djeca Rijeke i okolice s uzbuđenjem i oduševljenjem popratila su koncert Kišnih razdraganaca kao i klaunski performans Marka The Clowna koji je podijelio stotine i stotine palačinki. Djeca su s punom pozornošću pratila i kazališne predstave, “Znanstvenici superheroji” Astronomskog društva Višnjan i Boss teatra te “Čajanka kod Šifrice” autorice Marije Maksimović.

U sklopu STEM piknika proglašeni su i pobjednici Makeathona, trodnevnog natjecanja djece i mladih iz 7 hrvatskih županija koji su zajednički razvijali ideju, a kasnije uz pomoć mentora i izradili prototip robota koji će spasiti svijet. Idejno rješenje nagrade Makeathoncima izradila je pak učenica 4.a razreda OŠ Škurinje Una Kudić (mentorica: Željka Božić) čiji je crtež Cvjetana odabran kroz javni poziv CTK Rijeka.

Tijekom dana Dječjom je kućom paradirao Stemko Stemić, maskota STEM piknika, koji su, također kroz natječajni poziv, izradili u vrtićkoj skupini Kolibrići Dječjeg vrtića žirafa, odnosno Ana Anđelić, Samien Kočan, Tessa Kelečević, Mattias Bajec, Emily F. Musulin, Gabriela Svetić i Mia Matić čiji su mentori Nika Šimić, Valentina Pereglin, Manuela Damić i Ena Trgovčić.

Dan je završio sa željama za nova izdanja STEM piknika koji je, pokazalo se, u potpunosti uspio u svojoj namjeri.

***

Projekt STEM(AJMO!) prijavljen je na javni poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ (UP.04.2.1.10) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske od 25. lipnja 2021., donesena je odluka kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 2.891.292,10 HRK (383.740,41 EUR), od čega 2.457.598,29 HRK (326.179,35 EUR) iz sredstava Europskog socijalnog fonda i 433.693,82 HRK (57.561,06 EUR) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content