Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Centar tehničke kulture Rijeka predstavio STEM park i STEM laboratorij

19. srpnja 2022.

Grad Rijeka dobio je čak dvije nove edukativne STEM lokacije – STEM park, smješten na Trgu Ivana Klobučarića i STEM laboratorij na adresi Korzo 2A.
STEM park i STEM laboratorij nastali u sklopu projekta STEM(AJMO!) namijenjeni su popularizaciji STEM-a među građanima sa šireg riječkog područja, a svima nama oni će ostati kao trajni postav usmjeren na popularizaciju STEM-a.

 

Opremanje STEM parka na Klobučarićevom trgu i STEM laboratorija na adresi Korzo 2A realizirano je kroz projekt STEM(AJMO!) koji Centar tehničke kulture Rijeka provodi zajedno s partnerima: Gradom Rijeka, Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – Fakultetom za matematiku, Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci i Centrom za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

 

Centar tehničke kulture Rijeka, Grad Rijeka, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci i Astronomsko društvo Višnjan zajednički su osmislili sadržaje koji bi dodatno trebali povećati interes mladih prema STEM području te potom krenuli u izgradnju i opremanje nove dvije lokacije. U parku se tako može pronaći planetarij, tangram, abakus, konveksna i konkavna ogledala, enigma, pano za učenje kretanja, stanica za prirodne znanosti, gibanje po krnjem stošcu, Pitagorin poučak sa sunčanim satom i Sunčev sustav 3D,  sprave koje našim sugrađanima omogućuju ostavljanje šifriranih poruka svojim prijateljima, proučavanje neba sjeverne polutke, istraživanje sunčevog sustava, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, povezivanje životinja našeg kraja i njihovih staništa, proučavanje raznih predmeta pod lupom, praćenje klime našeg kraja te brojne druge aktivnosti, a sve to s ciljem istraživanja STEM područja kroz zabavu.

 

STEM laboratorij opremljen je s osam interaktivnih jedinica koje mlade uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije istražujući matematička popločavanja, eksponencijalni rast, fraktale, vjerojatnost, putanje kretanja, starost biljki, razne biljne i životinjske preparate, spoznaju zanemarenog četvrtog agregatnog stanja tvari, šifriranje i kodiranje i na taj način kroz zabavu i istraživanje nudi različite načine nadopune obrazovnih sadržaja iz STEM područja.

 

Novootvorene riječke lokacije služit će našim najmlađim sugrađanima kao dvije lokacije za provedbu terenske nastave iz područja STEM-a, a na raspolaganju imaju otvoreni i zatvoreni tip edukativnog prostora. Dok je STEM park namijenjen djeci od 2 do 12 godina, STEM laboratorij opremljen je za one malo starije, stoga će njegova vrata, uz prethodnu najavu, biti otvorena za sve osnovne i srednje škole tijekom cijele školske godine za provedbu terenske nastave, ali i za edukativna obiteljska druženja ili vođene posjete laboratoriju. STEM park i STEM laboratorij imaju i svoju web stranicu na kojoj možete pronaći detaljan opis svih elemenata parka i eksponata iz laboratorija. Informacije s web stranice omogućuju svim zainteresiranima da kroz igru u parku ili boravak u laboratoriju dodatno unaprijede svoje znanje i saznaju brojne zanimljivosti i mogućnosti koje im STEM park i STEM laboratorij pružaju.

 

Projekt STEM(AJMO!) provodi se uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske projektu je dodijeljeno 2.891.292,10 HRK, od čega je 2.457.598,29 kn osigurano iz europskih sredstava, a 433.693,82 kn iz proračuna Republike Hrvatske. Iz proračuna Grada Rijeke za ovaj je projekt izdvojeno 307.750,00 kn od čega 231.500,00 kn iz Odjela za sport i tehničku kulturu, a 76.250,00 kn iz Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, dok je za njegov konačni izgled zaslužan projektantski ured Urbanistički studio Rijeka d.o.o.

 

Projekt STEM(AJMO!) koji na jednom mjestu okuplja sedam partnerskih organizacija usmjeren je na jačanje kapaciteta uključenih organizacija civilnog društva iz sedam hrvatskih županija u svrhu provedbe aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom, mladima i građanima. Uskoro diljem Hrvatske kreće provedba edukativnih radionica u sklopu projekta koje su partneri zajedničkim snagama osmislili te se za njih međusobno educirali.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content