Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Pozivamo vas na prvi STEM piknik u Rijeci!

16. ožujka 2023.

U subotu, 15. travnja od 10 do 16.30 sati, na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci, održat će se prvi hrvatski STEM piknik, jednodnevno kulturno-zabavno-edukacijsko događanje za djecu (i one koji se tako osjećaju) namijenjeno popularizaciji STEM-a.

STEM, slovo po slovo, znači science, technology, engineering i mathematics, odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Svaki naš dan svi mi živimo STEM, ali o tome najčešće ne razmišljamo na takav način.

 

Namjera je jednodnevnim događanjem pod nazivom STEM piknik publiku – velike i male – upoznati s nekima od načela prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike koja svakodnevno nevidljivo djeluju na naše živote.

STEM piknik u “košari” događanja krije štošta, a glavne su mu programske linije Znanstveni cafe, STEM Expo te kuturno-zabavni program.

Na Znanstveni cafe pozvali smo meteorologa Zorana Vakulu, astronoma Korada Korlevića te gošće iznenađenja s kojima će moderirane razgovore voditi Kristian Benić.

Kulturno-zabavni program uključuje koncert Kišnih razdraganaca, istinskog dječjeg benda koji sačinjavaju Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, zatim predstavu Znanstvenici superheroji nakon koje će mnogi dodatno zavoljeti prirodne znanosti, Flying Pancakes Circus, žonglersko-klaunski performans s palačinkama Marka Klauna te druge programe.

STEM Expo, izlagačko-radionički dio STEM Piknika, pružit će priliku da se upravlja čudesnim robotima, voze trkaći simulatori, nauči programirati, da se zaviri u to “kako stvari funkcioniraju” i nauči pokoji tehnološki trik, ali i da se sudjeluje u igrama kao što je potraga za blagom.

STEM piknik ujedno je i domaćin finala Makeathona, trodnevnog natjecanja u sklopu kojeg djeca i mladi zajednički razvijaju ideje za rješavanje određenih izazova, koja zatim uz pomoć mentora razrađuju konkretna rješenja u obliku prototipa.

 

Cjelovit raspored objavljujemo uskoro!

 

Projekt STEM(AJMO!) čiji je STEM piknik sastavni dio, prijavljen je na javni poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ (UP.04.2.1.10) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske od 25. lipnja 2021., donesena je odluka kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 2.891.292,10 HRK (383.740,41 EUR), od čega 2.457.598,29 HRK (326.179,35 EUR) iz sredstava Europskog socijalnog fonda i 433.693,82 HRK (57.561,06 EUR) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content