Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Ovaj vikend održava se društveni Hackathon u CTK Rijeka

8. lipnja 2021.

Nakon  tri mjeseca edukacije iz područja vizualnog i grafičkog dizajna, web dizajna te razvoja native mobilnih aplikacija, 30 mladih osoba iz svih dijelova Hrvatske okupit će se u Centru tehničke kulture Rijeka na društvenom Hackathonu koji će se održati od četvrtka, 10. lipnja do nedjelje, 13. lipnja.

Društveni Hackathon od običnog Hackathona razlikuje se svojim ciljevima – tijekom njega se razvijaju rješenja koja doprinose zajednici. Tako će za vrijeme riječkog društvenog Hackathona mlade osobe uz vodstvo mentora iz CTK Rijeka izrađivati digitalna rješenja za organizacije civilnog društva – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Savez izviđača Rijeke, Udrugu Delta, Udrugu Feniks Split, Udrugu za promicanje dobrobiti djece „Portić“ i Zakladu Sveučilišta u Rijeci.

Dvanaest timova će imati 48 sati da osmisle i izrade digitalno rješenje koje će unaprijediti rad navedenih organizacija. U nedjelju, 13. lipnja, od 10 do 12 sati predstavit će svoja rješenja, a žiri će izabrati najbolje timove koji će primiti vrijedne nagrade. Nagrade će najboljima uručiti novoizabrani riječki gradonačelnik Marko Filipović.

 

Žiri društvenog Hackathona čine: Anita Pribanić (predsjednica žirija) suradnica na EU projektima u Step Ri znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci gdje radi na projekatima iz područja društvenih i ekonomskih inovacija; Kristian Benić formalnim obrazovanjem profesor povijesti i filozofije, interesima i profesionalnim usmjerenjem stručnjak za marketing i strateško planiranje u kulturi, zaposlenik Gradske knjižnice Rijeka te autor knjige “Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” o povijesti razvoja informatike i digitalne kulture na riječkom području; te Rene Brakus inicijator Facebook grupe IT zajednica Rijeka te partner u tvrtki 46ELKS koja nudi laku integraciju SMS,MMS i VOICE usluga.

 

Dok traje natjecanje, koje počinje u četvrtak, 10. lipnja u 20 sati, te završava u subotu, 12. lipnja u 20 sati, organizatori pripremaju i popratna događanja – od pub kviza, partya do događanja „Otvoreni podaci – alat informiranih, odgovornih i aktivnih zajednica“ što će se održati u petak, 11. lipnja od 10 do 13:30 sati u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka. Na događanju će o otvorenim podacima govoriti predstavnice i predstavnici Grada Rijeke, političke platforme Možemo!, udruge Gong, tvrtke IntechOpen i CTK Rijeka.

 

Tijekom subote, 12. lipnja, zainteresirane građanke i zainteresirani građani mogu zaviriti u Edukacijsko-izložbeni prostor CTK Rijeka i vidjeti kako uživo izgleda društveni Hackathon – kako timovi surađuju, razvijaju, zgotovljuju i pripremaju svoja rješenja za završnu prezentaciju.

 

Društveni Hackathon dio je međunarodnog Erasmus+ projekta Social Hackademy (#hackad) koji se osim u Hrvatskoj provodi i u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj i Italiji.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content