Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Otvorene prijave za društveni Hackathon!

19. svibnja 2021.

Nakon  tri mjeseca edukacije iz područja vizualnog i grafičkog dizajna, web dizajna te razvoja native mobilnih aplikacija, 30 mladih osoba iz svih dijelova Hrvatske okupit će se u Centru tehničke kulture Rijeka na društvenom Hackathonu koji će se održati od četvrtka, 10. lipnja do nedjelje, 13. lipnja.

Treba li vama i vašoj organizaciji digitalno rješenje koje vašu zajednicu može učiniti zdravijom, obrazovanijom, pravednijom ili održivijom? Prijavite svoju potrebu na natječaj projekta Social Hackademy do petka, 4. lipnja, i pridružite nam se na društvenom Hackathonu!

 

Vrijedna ekipa mladih iz cijele Hrvatske već gotovo tri mjeseca uči i priprema se za sudjelovanje u društvenom Hackathonu. Educirali su se u području grafičkog dizajna, web dizajna i izrade native mobilnih aplikacija te će svoja novostečena znanja, u suradnji s mentorima, tijekom 48-satnog Hackathona ponuditi zajednici.

 

No, društvenim Hackathonom osim svojoj zajednici želimo doprinijeti i UN-ovim ciljevima održivog razvoja, tako da digitalne ideje i rješenja društvenog Hackathona trebaju doprinositi nekom od sljedećih ciljeva održivog razvoja:

 

  • Cilj 3: Osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija

 

IZAZOV: U zdravom tijelu, zdrav duh

Stara latinska izreka dobro nam je znana i podsjeća nas na važnost fizičkog kretanja u našim životima. Digitalne alate i računala, obično ne povezujemo sa zdravim životom i kretanjem. No, tijekom društvenog Hackathona želimo ispitati kako nam baš oni mogu pomoći da budemo zdraviji?

 

  • Cilj 4: Osigurati uključivo i kvalitetno obrazovanje te promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja

 

IZAZOV: Znanje je moć

Što smo danas bez obrazovanja? Bez mogućnosti da istražujemo, promišljamo i učimo? No, ne nalazimo se svi u jednakoj prilici to i činimo. Društveni Hackathon probat će ponuditi digitalno rješenje koje će omogućiti jednakije šanse za obrazovanje.

 

  • Cilj 8: Promovirati uključiv i održiv gospodarski rast, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve

 

IZAZOV: Voli i radi što želiš

Raditi ono što voliš san je svakog radnika. Raditi nešto čime doprinosiš da tvoja zajednica bude bolja, pametnija, održivija ili sretnija super je postignuće. Kako nam u tome može pomoći neko digitalno rješenje pokušat ćemo otkriti tijekom društvenog Hackathona.

 

  • Cilj 16: Promovirati miroljubiva i uključiva društva za održivi razvoj, osigurati pristup pravdi za sve i izgraditi učinkovite, odgovorne i uključive institucije na svim razinama

 

IZAZOV: Mir, brate!

U vremenu u kojem živimo, velika je polarizacija društva te je stoga potrebno proširiti vrijednosti mira i dijaloga u društvu. Društveni Hackathon Rijeka traži ideje koje će rezultirati digitalnim rješenjima koja će pomoći u širenju ideja mira, nenasilja i dijaloga među građanima.

 

Natječaj je namijenjen organizacijama civilnog društva, odnosno neprofitnim i nevladinim organizacijama i drugim organizacijama javnog ili privatnog karaktera (kao i neformalnim inicijativama mladih) koje svojim djelovanjem podupiru rad trećeg sektora te doprinose razvoju svoje zajednice.

 

Zainteresirane organizacije se mogu prijaviti ispunjavanjem prijavnice u nastavku do petka, 4. lipnja 2021. Prijaviti mogu interne ili eksterne ideje/potrebe/probleme, a potrebno je zadovoljiti sljedeće kriterije:

 

  • Doprinos UN-ovim ciljevima održivog razvoja – digitalno rješenje treba ponuditi odgovor na barem jedan od četiri ponuđena izazova
  • Relevantnost za lokalnu zajednicu – digitalno rješenje će unaprijediti interni rad organizacije prijaviteljice ili njen rad s socijalno ugroženim društvenim skupinama
  • Izvedivost ideje – digitalno rješenje može se izraditi vještinama koje su mlade osobe stekle tijekom ttromjesečnog treninga te ga je moguće izraditi unutar 48 sati koliko će trajati društveni Hackathon

 

Društveni Hackathon će se, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, održati od četvrtka, 9. lipnja, do nedjelje, 13. lipnja u Centru tehničke kulture Rijeka. Osim samog društvenog Hackathona, organizatori će organizirati i popratna događanja za sudionike i javnost.

 

Od predstavnika organizacija civilnog društva očekuje se fizička prisutnost kako bi tijekom cijelog društvenog Hackathona bili na raspolaganju timu koji će raditi na njihovom digitalnom rješenju. Za vrijeme trajanja Hackathona za sve sudionike pokriveni su troškovi sudjelovanja (smještaj, prijevoz, hrana).

 

Objasnite nam svoju ideju, izazov ili problem koji mislite da možemo zajednički riješiti tijekom društvenog Hackathona!

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content