Istražimo zajedno svemir mogućnosti

SHIFT4IT

O projektu

IT sektor jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu, a zanimanja za računalnu i informatičku tehnologiju kontinuirano su vrlo tražena na tržištu rada. U kontekstu EU-a, potražnja za radnim mjestima u IT sektoru u stalnom je porastu, pri čemu je zanimanje informacijskih i komunikacijskih tehničara poraslo za 6,9% između prvog tromjesečja 2021. i prvog tromjesečja 2022. (ec.europa.eu/Eurostat).
Međutim, u isto vrijeme, IT sektor se bori da popuni nedostatak talenta u mnogim svojim područjima, uključujući upravljanje IT projektima. Organizacije i tvrtke žele optimizirati korisničko iskustvo i automatizirati zadatke te traže kombinaciju tehničkih i mekih vještina, kao što su tehnološko znanje, empatija, stručnost u održivosti i inovativnost, s liderima koji mogu ponuditi sjajna rješenja u kratkom vremenu (Budućnost poslova upravljanja projektima diljem svijeta, www.prince2.com).
Potreba za IT stručnjacima na tržištu rada predstavlja priliku za mlade ljude koji se pripremaju za ulazak na tržište rada, ali je i pokazatelj problema, s nekim projekcijama koje pokazuju da će u sljedećih 5 godina manjak IT talenata biti jedna od najvećih prijetnji s kojima će se europska tehnološka industrija morati suočiti.
Projekt SHIFT4IT osmišljen je kao odgovor na ovaj problem – u sklopu projekta razvit će se edukacija za voditelje projekata u IT sektoru koja će mladim ženama pružiti vještine da razumiju jezik programera, budu u stanju koordinirati timove programera i djelovati kao most između programera i klijenata ili krajnjih korisnika. Kroz projekt će 80 mladih žena s diplomama humanističkih i društvenih znanosti razviti vještine i znanja kako bi se pripremile za poslove u IT sektoru.
U sklopu projekta partneri će razviti kurikulum koji je usko povezan s potrebama poslodavaca u svakoj zemlji i usklađen sa standardima kvalitete u neformalnom obrazovanju, te obrazovne materijale za voditelje projekata u IT sektoru. Također, partneri će organizirati trening za trenere usmjeren na pružanje metoda neformalnog učenja usklađenih s potrebama ciljne skupine te na kraju i edukaciju za 80 mladih žena koja će im otvoriti nove putove u karijeri.
Nositelj Erasmus+ projekta SHIFT4IT je Centar tehničke kulture Rijeka, a provodimo ga zajedno s partnerima: Riječka razvojna agencija PORIN (Hrvatska), European Grants International Academy SRL (Italija), Confederazione Italiana Piccola e Media Industria – CONFAPI TERNI (Italija), Interface3 (Belgija) i Fundatia EOS – Educating for an Open Society Romania (Rumunjska).

Donatori

Partneri

VIJESTI

Sve vijesti iz projekta

Skip to content