Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Zadruga Drava najbolja učenička društveno-poduzetnička ideja

23. lipnja 2021.

Učenici Srednje škole Donji Miholjac osvojili su u subotu, 19. lipnja, titulu najbolje društveno-poduzetničke ideje na državnom natjecanju srednjih strukovnih škola u društvenom poduzetništvu održanom u sklopu međunarodnog projekta SCoopConSS u Exportdrvu u Rijeci.

Pobjednička ideja izabrana je kao najbolja jer je ponudila najsveobuhvatniji odgovor na potrebe lokalne zajednice istaknuo je tročlani žiri koji su činili Ana Janežić (STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci), Helena Traub (Udruga Žmergo) i Dario Zorić (Riječka razvojna agencija PORIN). Ideja za pokretanje Zadruge Drava koja će mladim osobama dati novu perspektivu na način da im ponudi edukativne, kulturne, sportske i druge aktivnosti koje će im omogućiti zaposlenje i u zadruzi i izvan nje dobila je najviši broj bodova.

Žiri je ocjenjivao nekoliko segmenata kod svake ideje – (1) realističnost i izvedivost ideje, (2) originalnost i izvedivost proizvoda na tržištu, (3) kvalitetu marketing plana, (4) realističnost i jasnoća plana prihoda i rashoda, (5) doprinos održivom razvoju, (6) društvena inovativnost u zajednici u kojoj bi se ideja trebala ostvariti te (7) sama prezentacija ideje koja se održala u subotu, 19. lipnja, u Exportdrvu u Rijeci.

Osim učenika iz Donjeg Miholjca, na natjecanju u Rijeci sudjelovale su učenice i učenici iz još šest hrvatskih srednjih strukovnih škola – Druga srednja škola Beli Manastir, Privatna srednja škola Wallner Split, Srednja škola Mate Blažine Labin, Srednja škola Metković, Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića Zagreb i Ugostiteljsko-turistička škola Osijek. Njihove društveno-poduzetničke ideje bavile su se brojnim problemima ali i potencijalima njihovih lokalnih zajednica – rješavale su problem nezaposlenosti i iseljavanja mladih, nedostatka edukacijskih i drugih aktivnosti za mlade u njihovim zajednicama, poticale su zdravije načine života među učenicama i učenicima ali i drugim skupinama građanki i građana, iskorištavale resurse lokalnih proizvođača – te istovremeno iskorištavala njihova znanja u osmišljavanju novih proizvoda i usluga. Između ostalog, učenici iz Metkovića i Splita žele ponuditi zdravije obroke svojim vršnjacima, učenici iz Donjeg Miholjca i Labina ponudili su svoje vizije turizma, učenici iz Belog Manastira i Osijeka okrenuli su se poljoprivrednom segmentu svoga kraja te ponudili novu viziju i svrhu postojećih proizvoda, dok su učenici iz Zagreba razmišljali o tome kako napraviti zdravi automat za grickalice. Pobjednički tim sada čekaju pripreme za europsko natjecanje u društvenom poduzetništvu što će se održati u rujnu u Firenci, Italija, gdje će odmjeriti snage s timovima iz Grčke, Italije, Portugala i Španjolske.

Jako se veselimo vidjeti hrvatski tim na europskom natjecanju i želimo im puno sreće! A obećajemo da ni podrška neće izostati 😉

CTK Rijeka zahvaljuje se ovim putem i svim profesoricama i drugom nastavnom i nenastavnom osoblju uključenom u projekt SCoopConSS.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content