Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Učimo profesorice o zadrugarstvu

7. prosinca 2020.

Europski tjedan VET obrazovanja (eng. VET – vocational education and training) i međunarodni tjedan poduzetništva obilježeni su brojnim edukacijama i prilikama za stjecanje novih znanja i vještina.

Kako spojiti strukovno obrazovanje i poduzetništvo? Lako!

CTK Rijeka je krenuo u povedbu projekta SCoopConSS u kojem smo održali dva online predavanja za profesore strukovnih škola kako bi stekli znanja o društvenom poduzetništvu. Usput smo ih opremili novim vještinama koje mogu koristiti u svojem radu s mladim te im približiti ideju društvenog poduzetništva kao jednog od mogućih puteva za razvoj svoje karijere. Društveno poduzetništvo je tema o kojoj se nedovoljno razgovara u javnosti te je potrebno uključiti mlade u raspravu i potaknuti ih na razmišljanje o poslovanju koje je društveno odgovorno, doprinosi zajednici i pritom brine o svoj utjecaju svijet oko sebe. 

 

Na prvom webinaru ”Uvod u društveno poduzetništvo” koji se održao 20. studenog, naša kolegica iz STEP RI-ja Ana Marković uvela nas je u društveno poduzetništvo i predstavila njegova osnovna načela. Također je predstavila primjere društvenog poduzetništva u svijetu i Hrvatskoj, te načine njegovog podučavanja u školama. U gostima smo imali i Sanju Vuković iz PRONI Centra za društveno poduzetništvo, te Romanu Tomić iz zadruge DEŠA PRO koje su imale priliku predstaviti dva primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Čuli smo različita iskustva, prepreke koje se mogu očekivati na putu ali i njihova inovativna rješenja.

Drugi webinar pod naslovom ”Financijski, ekonomski i društveni aspekti društvenog poduzetništva” održao se 27. studenog kada smo u gostima imali Janu Blažević Marčelja iz STEP Ri-ja. Ona nas je upoznala s procesom pokretanja društvenog poduzetništva i detaljno objasnila put od ideje do njezinog ostvarenja. Uhvatili smo se u koštac s često mrskim financijskim planom i odmrsili njegove nepoznanice.

Ovaj petak očekuje nas posljednji webinar na temu ”Poslovni model” u kojem ćemo ugostiti Borisa Goloba, direktora STEP Ri-ja zaduženog za njegov poslovni plan, inovacije i strategije. Veselimo se ovom zasigurno zanimljivom predavanju!

Cilj SCoopConSS projekta (Social Cooperative Contest for Secondary Schools) je potaknuti promišljanje o društvenom poduzetništvu među mladima s naglaskom na srednjoškolce kao ciljanu skupinu. Oni će sudjelovati u razvoju inovativne metodologije koja će uključiti društveno poduzetništvo u postojeći obrazovni program kroz koji će se učenici upoznati sa osnovnim pojmovima poput odgovornosti, demokracije, samopomoći, jednakosti i solidarnosti.

U projektu sudjeluje 6 organizacija iz 5 različitih zemalja. Koordinator projekta u Hrvatskoj je Centar tehničke kulture Rijeka, koji je dio partnerskog konzorcija projekta SCoopConSS financiranog od strane Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content