Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Nastavljamo širiti poduzetnički duh zadruga!

27. siječnja 2021.

Nakon uspješno završene prve faze projekta ScoopConSS u kojem smo kroz tri online webinara naučile profesorice srednjih škola o osnovama društvenog poduzetništva, vrijeme je za praksu! Do sada su u online edukacijama sudjelovale profesorice iz Belog Manastira, Donjeg Miholjca, Labina, Metkovića, Nove Gradiške, Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba.

U drugoj fazi počinjemo (ili možemo reći da nastavljamo) s online interaktivnim radionicama u kojima ćemo se detaljnije upoznati s primjerima poslovnog plana zadruga u Hrvatskoj i otkriti što ih čini zanimljivima, inovativnima i uspješnima. Također ćemo učiti o aktivnostima suradničkog učenja i otkriti nove online alate za učenje. Kroz online trening za profesorice vježbat ćemo metodologiju podučavanja učenika o socijalnim zadrugama i poduzećima. Nakon što skupimo sva potrebna znanja polijećemo! Krećemo s pilotiranjem radionica s učenicima.

 

Kroz 11 online radionica učenici će metodom suradničkog učenja stjecati nova znanja o zadrugama i društvenom poduzetništvu, društvenim potrebama, vrijednostima, održivosti i odgovornosti. Nakon teorijskog uvoda će stečeno znanje primijeniti u praksi i razviti svoju ideju društvenog poduzeća. U izradi poslovnog plana pomoći će mi predstavnici lokalnih zadruga i udruga koji će gostovati u online radionicama. Čeka nas zaista mnoštvo zanimljivih druženja.

 

Najuzbudljiviji dio ipak je na samom kraju. Svi učenici srednjih škola sudjelovat će na nacionalnom natjecanju iz društvenog poduzetništva, a najbolja, tj. pobjednička ideja, imat će priliku sudjelovati na EU Scoop! natjecanju u Folignu (Italija). Osnovna ideja SCoopConSS projekta je razviti metodologiju za upoznavanje učenika srednjih strukovnih škola s poslovanjem zadruga. Društveno poduzetništvo nedovoljno je prepoznat oblik održivog poslovanja koji u svoju lokalnu zajednicu donosi brojne pozitivne promjene i prilike. Upravo zato je širi cilj projekta potaknuti mlade na promišljanje o društvenom poduzetništvu kao mogućem obliku poslovanja i rada u budućnosti. ScoopConSS projekt financiran je od strane Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije. Europska komisija ističe poticanje razvoja poduzeća i njihovih kapaciteta ako jednog od glavnih čimbenika gospodarskog razvoja. Ako je poduzetništvo vještina koja se može naučiti onda obrazovanje ima veliku ulogu u njegovom ostvarenju. Upravo je zato misija aktivnosti projektaScoopConSS koje podržava Europska komisija poticati stjecanje poduzetničkih vještina i iskustva u srednjoškolskom obrazovanju.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content