Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Ojačaj svoje digitalne vještine u sklopu ALL DIGITAL tjedana u CTK Rijeka

3. svibnja 2024.

ALL DIGITAL Weeks, jedna od najvećih paneuropskih kampanja podizanja svijesti o važnosti digitalnih vještina za uključivanje, osnaživanje i zapošljavanje, ove će godine trajati od 13. do 31. svibnja. Moto pod kojim se kampanja vodi je “Ojačaj svoje digitalne vještine” što je poziv na akciju za sve europske građane i pojedince koji žive u Europi da nauče nove vještine kako bi se mogli s pouzdanjem suočiti s digitalnim transformacijama.

U periodu trajanja kampanje u Centru tehničke kulture Rijeka, inače nacionalnom koordinatoru kampanje ALL DIGITAL Weeks, za naše sugrađane i sugrađanke pripremili smo čak deset radionica. Istraži što nudimo, jer sigurno ima nešto za tebe!

Radionica “Digitalne ilustracije” namijenjena je učenicima 6. – 8. razreda osnovne škole, a održat će se u utorak, 14. svibnja od 15:30 do 17:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Na radionici ćemo raditi u programu Procreate na iPad-ima koristeći se layerima za izradu digitalne ilustracije. Tema ilustracije bit će dizajn likova i lokacija u edukativnim video igrama.

Radionica „Što sve može HuskyLens AI kamera?“ namijenjena je učenicima 5. – 8. razreda osnovne škole, a održavat će se 16. i 17. svibnja od 14:00 do 16:00 sati u porstorijama CTK Rijeka. Na radionici ćemo se upoznati s komponentama i funkcionalnostima HuskyLens kamere koja je sastavni dio edukacijskog robota MaqueenPlus V2. Obradit ćemo više funkcija koje HuskyLens kamera sadrži, a to su: prepoznavanje lica, praćenje objekata, praćenje linije, prepoznavanje boje i oznaka (tagova). Korištenjem kamere otvara nam se mogućnost stvaranja izvrsnih interaktivnih projekata.

Radionica “3D modeliranje i printanje” namijenjena je učenicima 6. – 8. razreda osnovne škole, a održavat že se 17. i 24. svibnja od 16:30 do 18:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Radionicu ćemo započeti kratkom diskusijom o recikliranju 3D filamenta i printeva. Nakon toga ćemo krenuti u izradu privjesaka u besplatnom programu Tinkercad u obliku listova ili plodova raznih stabala Primorja s njihovim imenima. Učenici će provesti malo istraživanje prije izrade privjeska kako bi doznali koja su to bitna stabla našeg kraja i zašto. Kada završe s modeliranjem učenici će naučiti napraviti pripremu za 3D print i moći će ponijeti svoj rad kući.

Escape room je namijenjen mladima (15-30 godina), a organizirat će u petak 17. i 24. svibnja od 17:00 do 19:00 sati u STEM laboratoriju na adresi Korzo 2A (2. kat). Tema “escape rooma” je STEM i sudionici će za bijeg morati upotrijebiti znanje, ali će također nešto i naučiti dok rješavaju zagonetke. Kako bi “pobjegli” sudionici će morati raditi u timovima od šest osoba.

Radionica “CV 4 beginners” namijenjena je mladima koji izlaze na tržište rada i trebaju pripremiti svoje životopise kako bi se istaknuli među kandidatima kod potencijalnog poslodavca. Radionica će se održati u utorak, 21. svibnja od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. CV ili životopis treba dati jasan pregled životnih postignuća osobe fokusirajući se na obrazovanje, posao, interese i vještine koje pojedinac ili pojedinka ima. No, kako to učiniti da se tvoj životopis istakne među svima koji su pristigli na natječaj? Dođi na radionicu i saznaj kako. Bilo bi super da sa sobom doneseš već pripremljen životopis.

Radionica “Stop animacija” namijenjena učenicima 3. – 5. razreda osnovne škole održat će se 27. i 28. svibnja od 16:30 do 18:30 sati u prostorijama CTK Rijeka. U sklopu radionice izrađivat ćemo scenarij za animaciju, postaviti scenu i odabrati likove, nakon čega ćemo koristeći se DSLR fotoaparatima animirati iste pomoću stop-motion tehnike.

Radionica “Kibernetička sigurnost i sigurniji Internet” namijenjena je umirovljenicima, a održat će se 28. svibnja od 12:00 do 13:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Kroz radionicu će polaznici dobiti informacije o najčešćim kibernetičkim prijevarama, virusima na računalu i mobitelu, znakovima da su računalo ili mobitel zaraženi, kao i o načinima kako zaštititi sebe i svoje uređaje.

Radionica “Što sve može ChatGPT? – izrada web-stranice“ održat će se 28. svibnja od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Radionica će omogućiti polaznicima, mladim osobama u dobi od 15 do 30 godina, da nauče kako koristiti ChatGPT za stvaranje jednostavne web-stranice.  Kroz praktične primjere i vježbe, sudionici će naučiti kako generirati sadržaj i oblikovati dizajn web-stranice koristeći ChatGPT, bez potrebe za pisanjem vlastitog koda ili dizajniranja. Na kraju radionice polaznici će biti osposobljeni za samostalno kreiranje svojih web-stranica koristeći ChatGPT.

Radionica “Što sve može ChatGPT? – izrada promotivne kampanje održat će se 29. svibnja od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Umjetna inteligencija postala je dio naše svakodnevice i gotovo da nema njezinog aspekta na koji ne utječe. Ova radionice će sudionicima, mladim osobama u dobi od 15 do 30 godina, pružiti znanja o korištenju ChatGPT-a za izradu promotivne kampanje koje marketinški stručnjaci koriste za povećanje svijesti o brendu, povećanje prodaje i izgradnju dugoročnih pozitivnih odnosa. Kroz praktične primjere i vježbe polaznici će naučiti kako napraviti plan promotivne kampanje koristeći ChatGPT te će na kraju radionice moći izraditi vlastiti plan kampanje.

Radionica “Što sve može ChatGPT? – izrada igre Križić-kružić namijenjena je početnicima od 12 do 16 godina koji su zainteresirani za programiranje i žele naučiti kako koristiti Python za izradu igrica, a održat će se 27. svibnja, od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Na interaktivnoj radionici naučit ćemo osnove programiranja u Pythonu i istražiti svijet umjetne inteligencije kroz izradu jednostavne igre Križić-kružić. Ova radionica savršena je prilika za mlade entuzijaste da steknu osnovna znanja o programiranju i istraže svijet umjetne inteligencije. Nije potrebno prethodno iskustvo programiranja, samo znatiželja i volja za učenjem! Dođi i istraži svijet programiranja s nama!

Na radionice se možeš prijaviti ispunjavanjem obrasca u nastavku. Broj mjesta na radionicama je ograničen, zato brzo rezerviraj svoje mjesto.

Prijavnica

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content