Istražimo zajedno svemir mogućnosti

U projekt RADAR uključeno 45 osoba, njih 26 zaposlilo se po izlasku iz programa

5. srpnja 2023.

Priveli smo projekt RADAR kraju. Nakon dvije godine u aktivnosti projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda uključeno je 45 mladih osoba u NEET statusu iz Primorsko-goranske županije. Radi se o osobama koje se ne obrazuju, nisu zaposlene i ne sudjeluju u nekoj vrsti osposobljavanja.

Zajedno s partnerima (Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Rijeka, Visoka poslovna škola PAR, Jedriličarski klub Maxi i Sportsko penjački klub Tuhobić) osmislili smo program koji se sastojao od aktivnosti podrške, aktivacije i savjetovanja. Cilj je bio pomoći mladim osobama da promijene percepciju vlastite pozicije na tržištu rada te ih potaknuti da se aktiviraju kroz brojne aktivnosti koje utječu na njihovo samopouzdanje, kao i znanja i vještine potrebne za (samo)zapošljavanje. I čini se da im je to ovaj sveobuhvatni program i omogućio – 26 osoba se zaposlilo po izlasku iz programa.

Program im je ponudio da se obrazuju i steknu brojne verificirane i neverificirane diplome – od na tržištu vrlo traženih edukacija iz web dizajna, internetskog marketinga, projektnog menadžmenta, do ICDL-a i tečajeva jezika (engleskog i talijanskog). Kroz brojne neformalne radionice jačane su njihove vještine za traženje posla (kroz radionice izrade životopisa, motivacijskog pisma) te bolje snalaženje u novoj radnoj okolini (radionice vezane za promišljanje vlastite karijere, rada u timu, prezentacijskih vještina, upoznavanja sa selekcijskim postupkom do metoda kako preživjeti prvi dan na poslu). Upoznati su s mogućnostima za obrazovanje i (samo)zapošljavanje koje im pruža Garancija za mlade, a kroz nekoliko radioničkih ciklusa upoznati su s osnovnim elementima financijskog poslovanja. Kako bi se dodatno aktivirali mladima je ponuđeno sudjelovanje u dva sportska programa – program sportskog penjanja i sportskog jedrenja – kao i mogućnost da se volonterski angažiraju u svojoj lokalnoj zajednici. Ono po čemu je program bio poseban jest podrška mentora savjetnika koji je mlade uvodio u projekt na način da ih je testirao, razgovarao s njima o njihovoj poziciji na tržištu rada te pratio njihov proces aktivacije.

Projekt RADAR prijavljen je na javni poziv „Pronađi me!“ (UP.01.2.0.04) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, donijelo je 19. svibnja 2021. odluku kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 1.825.847,86 kuna uz 100%  sufinanciranje Europske unije.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content