Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Public makers

O projektu

Public makers je Erasmus+ projekt i namijenjen je mladima od 15 do 30 godina. U sklopu projekta u planu je razvoj online platforma za učenje na kojoj će se polaznike kroz četiri modula upoznati s konceptom otvorenih podataka te načinima kako ih iskoristiti u svrhu poboljšanja zajednice u korištenje digitalnih tehnologija.

Otvoreni podaci uključuju sve podatke koji pojedincima omogućuju slobodno korištenje, dijeljenje i nadogradnju. Informacije mogu biti dostupne iz različitih izvora, uključujući, ali ne ograničavajući se na vlade i javni sektor, korporacije, sveučilišta, nevladine organizacije, start-upove, dobrotvorne organizacije, zajednice i pojedince. Teme mogu biti od kulture do statističkih i znanosti.

Otvoreni podaci za mlade trebaju biti zabavni i bez tehničkog opterećenja. Rasprava o otvorenim podacima trebala bi se promatrati kao rasprava o kulturi otvorenih podataka, što znači da bi mladi ljudi trebali postati svjesni da proizvode podatke te da je važno da se i njihov glas čuje.

Krajnji je cilj ovog projekta stvoriti internetsku platformu koja će pružiti pisani materijal za učenje kroz tečaj. Stoga će po pet mladih osoba iz partnerskih zemalja proći tečaj, a nakon njega će u Italiji sudjelovati na hackathonu koji će rezultirati socijalnim projektom razvijenim uz pomoć otvorenih podataka i digitalnih tehnologija.

U sklopu projekta imat ćemo i edukaciju kada će se po tri zaposlenika iz svake partnerske organizacije educirati na ovu temu kako bi što bolje proveli aktivnosti projekta.

Partneri na projektu su iz Luxemburga (vodeća organizacija), Italije, Grčke i Hrvatske, a financiran je iz programa Erasmus+  Europske unije.

Donatori

Partneri

VIJESTI

pregrada_vodoravna_podnaslov2

Što se sve može s otvorenim podacima, čemu oni služe, zašto trebaju biti dostupni, kako ih učiniti dostupnijima bile su neke od tema danas održanog događanja „Otvoreni podaci – alat informiranih, odgovornih i aktivnih zajednica“, što je održano u Centru tehničke kulture Rijeka. Događanje je održano u sklopu projekta Erasmus+ Public Makers, koji CTK Rijeka provodi […]

pregrada_vodoravna_podnaslov2

Jeste li svjesni da bez otvorenih podataka danas ne biste mogli koristiti online karte koje koriste geolokaciju i informacije o prometnim podacima ili pak aplikacije i stranice s vremenskom prognozom? S druge strane, postoje i podaci koji bi trebali biti svima dostupni, ali možda nisu baš najdostupniji. Što i kako po tom pitanju čine Grad […]

Sve vijesti iz projekta

Skip to content