Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Otvoreni podaci – alat informiranih, odgovornih i aktivnih zajednica

7. lipnja 2021.

Jeste li svjesni da bez otvorenih podataka danas ne biste mogli koristiti online karte koje koriste geolokaciju i informacije o prometnim podacima ili pak aplikacije i stranice s vremenskom prognozom? S druge strane, postoje i podaci koji bi trebali biti svima dostupni, ali možda nisu baš najdostupniji. Što i kako po tom pitanju čine Grad Rijeka, politička platforma Možemo!, Gong, Tvrtka IntechOpen te Centar tehničke kulture Rijeka možete saznati na događanju „Otvoreni podaci – alat informiranih, odgovornih i aktivnih zajednica“ što će se održati u petak, 11. svibnja, od 10 do 13:30 sati što će se održati u Centru tehničke kulture Rijeka (Školjić 6, prizemlje).

Otvoreni podaci po svojoj su definiciji oni koje bilo tko može slobodno koristiti, upotrijebiti za ponovno korištenje i ponovno distribuirati, uz uvjet da se navede izvor podataka i omogući dijeljenje pod sličnim uvjetima. No, važno je da ne sadrže osobne podatke ili drugim zakonima zaštićene podatke. Najčešće ih stvaraju tijela javne vlasti, koje čak imaju zakonsku obvezu sakupljanja, bilježenja i kreiranja različitih setova podataka kao što su statistički podaci, razni javni registri, spisi, izvještaji, ugovori, bilješke sa sastanaka, proračuni, financijski izvještaji, geolokacijske informacije i slično. No, otvorene podatke mogu stvarati i tvrtke, neprofitne organizacije kao i pojedinci i pojedinke, no oni nemaju zakonske obveze da to čine.

Grad Rijeka tri puta za redom je proglašen najtransparentnijim hrvatskim gradom u sustavnim istraživanjima koja su na svim gradovima općinama i županijama provodili udruga Gong i Udruga gradova u projektu LOTUS (Lokalna otvorena i transparentna uprava i samouprava), višekratno je nagrađena za transparentnost proračunskih dokumenata od strane Instituta za javne financije, a Povjerenik za informiranje kao neovisno tijelo zaduženo za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama posebno je istakao i pohvalio Rijeku kao primjer ostalim gradovima u području objave informacija. O transparentnosti Grada Rijeke u petak će govoriti Lea Stoiljković Medved, ravnateljica Direkcije za odnose s medijima, online komuniciranje i projekte transparentnosti uprave Grada Rijeke.

 

Politička platforma Možemo! lani je predstavila alat Otvoreni akti za Zagreb, a ove godine po istom principu je izrađena tražilica za gradove Rijeku i Split. Radi se o tražilici koje omogućuje jednostavnije, brže i preciznije pretraživanje gradonačelničkih akata. O njihovom alatu govorit će Jelena Androić, predstavnica političke platforme Možemo!.

Digitalne alate koji pomažu u snalaženju s dostupnim otvorenim podacima predstavit će Dražen Hoffmann iz udruge Gong. Govorit će o projektu LOTUS (Lokalna otvorena i transparentna uprava i samouprava), Mozaik veza te drugim alatima kojima Gong doprinosu otvorenosti i transparentnosti našeg društva.

Zašto su otvoreni podaci važni za znanost i open access izdavaštvo govorit će predstavnici tvrtke IntechOpen Slobodan Momčilović, specijalist za bibliotekarske i informacijske poslove, i Teo Kos, suradnik za provedbu proizvodnih procesa.

 

Sanjin Smajlović će predstaviti međunarodni Erasmus+ projekt Public makers te online platformu na kojoj se nalazi i besplatni online tečaj koji mladim osobama treba približiti otvorene podatke te ih potaknuti na njihovu upotrebu i preuzimanje aktivne uloge u društvu. Tečaj je podijeljen na četiri cjeline: (1) opći dio o otvorenim podacima, (2) vizualizacija podataka, (3) alati za obradu otvorenih podataka i (4) zagovaranje promjena uz pomoć otvorenih podataka.

Za sudjelovanje na događanju potrebno je ispuniti prijavnicu u nastavku do četvrtka, 10. lipnja, u 15 sati.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content