Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Održano događanje o otvorenim podacima; istaknuta važnost njihove pristupačnosti građanima i građankama

11. lipnja 2021.

Što se sve može s otvorenim podacima, čemu oni služe, zašto trebaju biti dostupni, kako ih učiniti dostupnijima bile su neke od tema danas održanog događanja „Otvoreni podaci – alat informiranih, odgovornih i aktivnih zajednica“, što je održano u Centru tehničke kulture Rijeka.

Događanje je održano u sklopu projekta Erasmus+ Public Makers, koji CTK Rijeka provodi u suradnji s partnerima iz Grčke, Italije i Luksemburga. Cilj projekta je bio izraditi online tečaj namijenjen mladim osobama kako bi naučili o otvorenim podacima i načinima na koje ih mogu iskoristiti za doprinos i zagovaranje promjena u zajednici. Tečaj je stvoren, na engleskom je jeziku, besplatan za sve one koji ga žele završiti, a nalazi se na internetskoj stranici projekta Public makers. Tečaj se sastoji od četiri modula, polaznici mogu završiti svaki od njih ili samo one koji ih zanimaju. Kako bi uspješno završili tečaj, polaznici trebaju položiti ispit nakon kojeg dobivaju open badge (eng. otvorenu značku) koja opisuje stečena znanja i vještine.

Na događanju su, osim predstavnika CTK Rijeka, izlagali predstavnice i predstavnici Grada Rijeke, političke platforme Možemo, udruge Gong i tvrtke IntechOpen te donijeli različite aktualne perspektive na otvorene podatke.

Događanje je otvorila Lea Stoiljković Medved, ravnateljica Direkcije za odnose s medijima, online komuniciranje i projekte transparentnosti uprave Grada Rijeke. Predstavila je sve što Grad Rijeka radi kako bi zadržao svoju titulu jednog od najtransparentnijih hrvatskih gradova. Istaknula je kako sve jedinice lokalne i regionalne samouprave, kao i javna tijela imaju zakonsku obvezu objavljivati određene podatke, no mogu učiniti još i više. Istovremeno, objavljivanje podataka i komunikacija istih s javnošću, donosi titulu transparentnog grada, no Stoiljković Medved je istaknula kako to nisu razlozi zbog kojih se to treba raditi već omogućiti da oni budu na raspolaganju građanima i da ih oni koriste kako bi olakšali svoju svakodnevicu, ostvarili svoja prava, napravili promjenu u svojoj zajednici.

Okupljeni su mogli vidjeti kako Grad Rijeka uistinu omogućuje građanima da dobiju uvid u brojne dokumente i odluke, no ponekad se u velikoj količini podataka teško snaći. Upravo iz tog razloga politička platforma Možemo! prošle je godine lansirala digitalni alat Otvoreni akti koji omogućuje jednostavniji pregled gradonačelnikovih akata u Rijeci, Splitu i Zagrebu prema ključnim riječima, podacima ili nekom drugom podatku. Jelena Androić, objasnila je u ime platforme Možemo! kako je to bilo potrebno napraviti i prvotno je napravljeno samo za Zagreb jer gradonačelnikovi akti u glavnom gradu nisu bili u potpunosti objavljeni stranicama grada a u njima su se često nalazile odluke koje su mogle ukazivati na koruptivne radnje. Tijekom lokalnih izbora ove godine isti se alat, napravljen uz pomoć otvorenih kodova i aplikacija, proširio na druga dva velika hrvatska grada Rijeku i Split. Osim, otvorenih akata, Možemo! je izradio i online aplikaciju Otvoreni zrak koji građanima i građankama u Rijeci, Splitu i Zagrebu pokazuje zagađenost zraka mjereći razinu lebdećih čestica u zraku.

Preko Zooma se okupljenima obratio Dražen Hoffmann, predstavnik udruge Gong, koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela transparentnosti javnih tijela u Hrvatskoj. Hoffmann je objasnio Gongovo shvaćanje transparentnosti koje ističe važnost otvorenosti podataka za građane i građanke, odnosno mogućnosti njihovog proaktivnog korištenja te popravljanje postojećih praksi. Dodao je kako bez inzistiranja na transparentnosti vrlo lako može doći do koruptivnih radnji te predstavio je  što je sve Gong radio kako bi građane učioni proaktivnijima, javna tijela transparentnijima, a otvorene podatke dostupnijima.  Predstavio je platformu ImamoPravoZnati omogućuje građanima da lakše podnesu zahtjev za informacije od bilo kojeg tijela financiranog javnim sredstvima i dobiju odgovore i Mozaik veza  je alat koji omogućuje istraživačkim novinarima, aktivistima i zainteresiranoj javnosti istraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i veza s drugim pravnim i fizičkim osobama, na temelju podataka preuzetih iz registara i baza javnih tijela.

Doba pandemije izazvane korona virusom još je više istaknulo važnost otvorenosti podataka u znanosti o čemu su tijekom događanja u CTK Rijeka govorili Slobodan Momčilović i Teo Kos, predstavnici tvrtke IntechOpen jednog od pionira u open access izdavaštvu na svjetskoj razini. Pojasnili su kako su otvoreni znanstveni sadržaji 50% citiraniji od znanstvenih sadržaja za čije se korištenje mora platiti te govorili o brojnim dobrobitima opena accessa – znanstveni radovi su dostupniji znanstvenoj zajednici i javnosti, praktičari lakše apliciraju saznanja iz istraživanja, radovi se više citiraju, veća je šansa da se znanstvena saznanja uključe u donošenje politika, porezni obveznici dobivaju vrijednost za svoj novac.

U završnoj raspravi govornici i okupljeni su nastavili razgovarati o tome što javnost pojmi kao otvorene podatke, na koji način svi zajedno možemo proaktivnije koristiti iste te time omogućiti da naše zajednice budu informiranije, odgovornije i aktivnije.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content