Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Uspješno završen projekt „Od vizije do modela“

21. lipnja 2023.

Centar tehničke kulture Rijeka je, zajedno s još četiri organizacije civilnog društva iz Dubrovnika i Zadra, u posljednjih godinu i pol dana provodio projekt „Od vizije do modela“ kojim smo jačali svoje kapacitete za provedbu edukacijskih programa u kriznim situacijama. Kroz 18 mjeseci, partnerski konzorcij se educirao, zajednički razvio edukacijski kit i volonterski program putem kojih je na maketarske aktivnosti potaknuo 50 djece i u projektne aktivnosti uključio 5 volontera.

 

Partneri na projektu, Hrvatski savez brodomaketara (nositelj projekta), Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, educirali su se međusobno u području organizacijskog upravljanja i prikupljanja sredstava kroz tri radionice – (1) Zakoni i propisi vezani uz neprofitne organizacije, (2) Izvori financiranja i komunikacija s medijima i (3) Planiranje aktivnosti u kriznim situacijama koristeći online komunikacijske kanale. Osim navedenog, kroz 7 online susreta i puno samostalnog rada partnerski konzorcij razvio je edukacijski kit namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola u kojemu ih potiče da razviju interes prema pomorstvu, brodogradnji i pomorskoj baštini. Edukacijski kit trajekta poslužio je kao podloga za hibridnu i online edukaciju za 50 djece koja su uključena u obrazovne aktivnosti, a koja su nakon grupne edukacije uključena u individualno mentoriranje ne bi li dodatno unaprijedili svoja znanja i vještine te unaprijedili makete brodova prema svojim idejama. Djeca su kroz 10 sati spajala konstrukcijske dijelove napravljene od šperploče, elemente isprintane na 3D printeru te Arduino komponente koje omogućuju svjetlosnu signalizaciju i zvučnik za zvučnu signalizaciju. Za samu edukaciju partneri su snimili i video uputstva.

Provedena edukacija je u Centru tehničke kulture Rijeka izazvala veliki interes polaznika koji su kroz susrete sa svojim mentorima i volonterima samostalno izradili svoje makete broda. Radeći na svojim maketama, polaznici su učili o konstrukciji broda i njenoj važnosti, kao i o ostalim dijelovima koji čine jedan brod. Također, učili su i o Arduino komponentama pomoću kojih su spajali zvučnu i svjetlosnu signalizaciju na maketama. Puno truda i strpljenja uloženog u ovu edukaciju rezultiralo je sjajnim maketama brodica polaznika koji su na svoje radove jako ponosni.

Partneri su zajednički razvili i volonterski program. U projektne aktivnosti uključeno je 5 volontera na poziciji Asistent u online radionici.

O projektu Od vizije do modela

Hrvatski savez brodomaketara zajedno s pet partnerskih organizacija (Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije) od 23. prosinca 2021. pa sve do 23. lipnja 2023. godine provodi projekt “Od vizije do modela”. Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda kojemu je cilj ojačati kapacitete organizacija civilnog društva kroz organizaciju edukativnih partnerskih radionica, kao i osmisliti i izraditi edukativni kit koji će služiti korisnicima projekta kao baza za sastavljanje maketa brodova.  Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske projektu “Od vizije do modela” dodijeljeno je 459.966,06 HRK od čega bespovratna sredstva iznose 100% (85% osigurava se iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna).

Sve osobe koje žele saznati više informacija o projektu mogu se obratiti kontakt osobi Ognjenu Andriću (oandric@hsb.hr).

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content