Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Završena dvodnevna radionica Move It Forward Rijeka: sigurne i osnaŽENE

7. ožujka 2022.

Iza nas su prvi ženski digitalni dani u Centru tehničke kulture Rijeka! Dvodnevna radionica Move It Forward Rijeka: sigurne i osnaŽENE koja je svojim sudionicama pružila iskustvo izgradnje poslovne ideje na održivi način pružajući im digitalne vještine koje mogu koristiti u svakodnevnom životu, okupila je tridesetak žena koje su tijekom dva dana imale priliku poslušati edukativna i inspirativna predavanja naših gostujućih predavačica, sudjelovati u radionicama izrade web stranice, grafičkog dizajna i mobilnih aplikacija te na kraju ponuditi svoja digitalna rješenja koja su osmišljavana na temu prevencije nasilja nad ženama u virtualnom svijetu i smanjenja menstrualnog siromaštva.

 

Lorena Zec, feministkinja, psihologinja i aktivistkinja, stručnjakinja u području rada sa ženama žrtvama muškog nasilja, održala je predavanje na temu ”Nasilje prema ženama u virtualnom svijetu” kroz koje je naše polaznice upoznala s veoma aktualnom temom te ih pozvala na promišljanje o tome kako suzbiti virtualno nasilje prema ženama u budućnosti. Marinella Matejčić govorila je o menstrualnom siromaštvu i destigmatizaciji menstruacije te je polaznicama objasnila kako i na koji način se od ideje dolazi do konkretne akcije, to jest do mjerljivih promjena u društvu. Na kraju predavačkog dijela Nela Dunato, umjetnica, dizajnerica i spisateljica održala je motivacijsko predavanje „Zamisli -> nauči -> zaradi“ te kroz svoj primjer polaznicama objasnila kako graditi svoj poduzetnički put.

 

Nakon predavačkog dijela polaznice su sudjelovale na radionicama izrade web stranice, izrade mobilnih aplikacija i grafičkog dizajna kako bi prikupile znanja potrebna za izradu svojih digitalnih rješenja. Tijekom drugog dana radionice, polaznice su u timovima radile na svojim projektima i osmišljavale svoja digitalna rješenja koja odgovaraju na probleme postavljene dan ranije, te naposlijetku prezentirale svoje ideje pred tročlanim žirijem koje su činile Lorena Zec, Marinella Matejčić i Andrea Ratkajec.

 

Za najinovativniji projekt odabran je projekt ”Pomozi mi!”, osmišljen kao kampanja koja omogućava djevojčicama od  8 do 14 godina koje su doživjele neki oblik nasilja da jednostavnim sms-om prijave zlostavljanje i u što kraćem roku dobiju adekvatnu psihološku pomoć, ali i pomoć nadležnih institucija. Kao projekt s najvećim društvenim utjecajem prepoznat je projekt „Donnatorice“, donatorska web stranica koja potrebitima pruža besplatne ženske higijenske potrepštine, točnije – na jednom mjestu spaja donatore s onima kojima su donirane stvari najpotrebnije. Ukupno najbolji projekt ženske dvodnevne Move It Forward radionice je projekt „Pomozi si sama“, platforma za samopomoć koja ženama omogućuje naručivanje kutija sa sjemenjem ljekovitog bilja, kao i bilja koje pomaže pri smanjivanju simptoma menstruacije.

 

Projekt punog naziva “Move it Forward + Alat za razvijanje aktivnosti i umnožavanje koncepta hackathona i suradničkih aktivnosti” izvodi se u partnerstvu Digital Leadership Instituta kao vodećeg partnera te Women in Digital Initiatives Luxembourg Asbl, Centra tehničke kulture Rijeka, Led By HER, Northtown Technology Parka i Professional Foundationa kao podupirućih partnera, a financira se kroz Erasmus+ program.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content