Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Move it Forward Rijeka – sigurne i osnaŽENE

21. veljače 2022.

Centar tehničke kulture Rijeka poziva na prijavu za dvodnevnu radionicu “Move It Forward Rijeka – sigurne i osnaŽENE” namijenjenu ženama svih dobnih skupina s ciljem njihovog poticanja na bavljenje digitalnim poduzetništvom. Besplatna radionica koja će se održati 3. i 4. ožujka u prostorima Centra tehničke kulture Rijeka ne podrazumijeva prethodna znanja iz digitalnog poduzetništva i usmjerena je na izgradnju skupova vještina i samopouzdanja žena za pokretanje digitalnih start-up inkubatora te, konačno, pokretanje vlastitih poslova u domeni digitalnog poduzetništva.

Move It Forward kao projekt čiji je radionica dio izravno uključuje žene u prepoznavanje društvenih izazova koji utječu na njihove zajednice i podržava ih u razvoju rješenja za njihovu dobrobit. Tako su dvije ključne riječke teme koje odražavaju recentne izazove, nasilje prema ženama u virtualnom svijetu te smanjenje menstrualnog siromaštva, odnosno veća dostupnost menstrualnih potrepština i svijest o potrebama žena za vrijeme menstruacije.

Na ovoj će konkretnoj radionici polaznice, u odnosu na zadanu temu, biti osposobljene za izradu mobilne aplikacije odnosno izgradnju/pokretanje vlastite web stranice. Rezultati događaja su projekti/poslovne ideje koje se bave socijalnim izazovima s društvenim utjecajem lokalne relevantnosti, te osiguravanje podrške na radionici nastalim inicijativama i nakon njenog završetka kontinuiranim praćenje projekata od strane mentora i trenera.

Kome je radionica namijenjena:

Radionica Move It Forward Rijeka – sigurne i osnaŽENE namijenjena je ženama neovisno o dobi i prethodnom iskustvu s tehnologijom, poduzetništvom ili temom događaja. Važno je naglasiti da za sudjelovanje nisu potrebne nikakve posebne digitalne vještine, već spremnost polaznica da u događaju sudjeluju od početka do kraja (dva dana) i da budu posvećene učenju, razmjeni ideja i iskustava s namjerom za razvijanjem projektne/poslovne ideje nakon događaja.

 

Tijek radionice:

Radionica ima uvodnu sesiju u kojoj se pojašnjavaju koraci koji će se koristiti tijekom dva radionička dana. Slijede inspirativna predavanja u kojima govornice Lorena Zec i Marinella Matejčić pojašnjavaju vezu teme i događanja.
Potom slijedi praktični trening tijekom kojeg se polaznice podučava tehničkim vještinama korisnima za stvaranje digitalnih rješenja. Ta će rješenja biti uobličena u vlastite web stranice u sustavu WordPress ili u Android aplikacije za pametne telefone.
Uvodni je korak praktičnog treninga brainstorming na kojem će cijela grupa iznijeti niz mogućih ideja za naslovljavanje teme i njeno prevođenje u web stranicu odnosno Android aplikaciju. O najboljim se idejama grupno glasa, nakon čega se sudionice dijele u manje grupe u kojima rade tijekom oba dana radionice. Nakon oblikovanja idejnih rješenja, ona se prezentiraju žiriju koji odlučuje o najboljim idejama i bira:

– Najinovativniji projekt – projekt koji odražava digitalni/tehnički pristup ili rješenje;

– Najutjecajniji projekt – projekt s najambicioznijom vizijom i/ili utjecajem na društvo u rješavanju problema na koji se odnosi događaj; i

– Ukupno najbolji projekt – projekt koji pokazuje učinkovitu i cjelovitu kombinaciju oba prethodno navedena elementa.

Najboljim projektima dodjeljuju se i nagrade.

Svim sudionicama bit će osigurana računala na kojima će se raditi.

 

Cilj Move It Forward radionice jest pružiti sudionicama iskustvo izgradnje poslovne ideje na održivi način, omogućiti im pristup zajednici stručnjaka i mentora i pružiti im digitalne vještine koje mogu koristiti u svakodnevnom životu. Ovaj pristup pridonosi većem sudjelovanju djevojaka i žena u strateškim i inovativnim ekonomskim sektorima. Također pridonosi njihovoj financijskoj neovisnosti i samoodređenju kao produktivnih članica društva.

Projekt punog naziva “Move it Forward + Alat za razvijanje aktivnosti i umnožavanje koncepta hackathona i suradničkih aktivnosti” izvodi se u partnerstvu Digital Leadership Instituta kao vodećeg partnera te Women in Digital Initiatives Luxembourg Asbl, Centra tehničke kulture Rijeka, Led By HER, Northtown Technology Parka i Professional Foundationa kao podupirućih partnera.

 

PRIJAVA

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content