Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Polaznici predstavili svoje radove nastale na Makers kampu

16. srpnja 2021.

Od utorka, 13. srpnja, do petka, 16. srpnja, u našim je prostorima održan Makers kamp s ciljem povećanja interesa prema STEM području među učenicima viših razreda osnovne škole. Šesnaest je učenika tijekom Makers kampa aktivno razmišljalo o svijetu oko sebe te o svim izazovima i problemima koje on stavlja pred njih. Podijeljeni u četiri tima, učenici su tražili potencijalne odgovore i rješenja aktualnih globalnih problema pomoću STEM-a te izradili prototipe svojih rješenja korištenjem micro:bit-a, 3D printera, robotike, elektronike i dr.

Tijekom kampa učenici su se koristili Mind over matter karticama koje učenicima nude četiri kategorije – prva kategorija predstavlja raznolikost STEM područja kroz STEM karijere, druga predstavlja UN-ovih 17 ciljeva održivog razvoja, treća u STEM dodaje slovo A (eng. Art and creativity – umjetnost i kreativnost ) čime dobivamo STEAM te ukazujemo na važnost za interdisciplinarnim pristupom u STEM-u, a četvrta nudi koncepte koji potiču razvoj ideja. Nakon dobivene kombinacije kartica polaznici su u timovima složili svoja pitanja te krenuli u potragu za odgovorima.

 

Danas su polaznici predstavili rješenja koja su izradili uz pomoć programiranja, mikroračunala, 3D modeliranja, modeliranja i drugih metoda. Okupljenima su predstavljene dvije igre znanja, jedna tematizira poboljšanje u nastavi a druga održivost industrije. Igrači društvenih igara korištenjem stroja koji je programiran pomoću Arduino i micro:bit tehnologije daje naputak na koje pitanje trebaju ponuditi točan odgovor te potom na tom istom stroju trebaju izabrati odgovor koji smatraju da je točan, a stroj im daje povratnu informaciju je li njihov odgovor točan ili nije.

 

Polaznici koji su se bavili očuvanjem vodenog svijeta osmislili su internetsku stranicu koja omogućuje njenim posjetiteljima da kažu zašto je njima važno da se očuva vodeni svijet, a osim toga na njoj mogu i zaigrati kviz znanja.

Okupljeni su imali prilike i pogledati predstavu koja se bavila očuvanjem svijeta iz perspektive astronauta. Polaznici su za potrebe izvođenja predstave osmislili scenarij, izradili kulisu i likove za svoju lutkarsku predstavu.

 

Projekt su financijski poduprli Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatski savez informatičara i Europska komisija kroz program Erasmus+.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content