Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Mind over Matter: popularizirajmo STEM!

13. travnja 2022.

Centar tehničke kulture Rijeka 22. travnja 2022. godine organizira događanje na kojemu će se predstaviti metodologija projekta Mind over Matter. Metodologija je razvijena kroz dvogodišnje Erasmus+ strateško partnerstvo usmjereno na inspiraciju i motivaciju mladih u dobi od 13 do 18 godina, s ciljem da se pridruže obrazovnim programima vezanim za STEAM područje (eng. Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), a prilagođena je provedbi u formalnom obrazovnom sustavu.

 

Mind over matter metodologija oslanja se na sljedeće pretpostavke kvalitetnog razvoja znanja i vještina: (1) okruženje treba biti pogodno za osobni angažman mladih u učenju; (2) mlade treba poticati da samostalno upravljaju procesom učenja; (3) motivacija se podiže rješavanjem problema iz stvarnog svijeta i (4) korištenje netradicionalnog formata u kojem facilitator nema unaprijed definirano rješenje za postavljeni problem omogućava razvoj raznih znanja i vještina.

 

Metodologija koja je razvijena u svrhu popularizacije STEM-a  uključuje četiri špila karata: umjetnost, ciljeve održivog razvoja, koncepte i STEAM zanimanja te se provodi u jednoj, dvije ili tri faze, ovisno o dostupnom vremenu. Kartice tematiziraju UN-ove ciljeve održivog razvoja, a Mind over matter igra karticama započinje kada sudionici odaberu po jednu kartu iz svakog od četiri špila i razviju svoje problemsko pitanje. Uz pomagala koja im stoje na raspolaganju u njihovim školama, učenici oblikuju prototip rješenja koji je mogući odgovor na dobiveno problemsko pitanje.

 

Igra je namijenjena višim razredima osnovne škole i srednjoškolcima, a u narednim tjednima bit će testirana u riječkim školama. Projekti koji će nastati tijekom testiranja bit će predstavljeni na multiplicirajućem događanju projekta Mind over matter, a događanje će uključiti i predstavljanje projekta Mind over matter, okrugli stol o mogućnostima STEM-a za poboljšanje naše zajedničke budućnosti te prezentaciju drugih trening programa Centra tehničke kulture Rijeka.

 

Svi zainteresirani za sudjelovanje na ovom događanju mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice koja se nalazi na linku, a prijave su moguće do 18. travnja!

 

 

AGENDA

10:00 – 10:30

Predstavljanje projekta Mind over matter

10:30 – 12:00

Prezentacija učeničkih projekata

12:00 – 13:00

Ručak

13:00 – 13:45

Okrugli stol o mogućnostima STEM-a za poboljšanje naše zajedničke budućnosti

13:45 – 14:00

Predstavljanje ostalih programa Centra tehničke kulture Rijeka

 

Projekt Mind over Matter identificira i koristi mogućnosti svojstvene STEAM obrazovnim aktivnostima koje nadahnjuju mlade da slijede STEM puteve kroz obrazovanje i profesionalne karijere, uz njihovu interdisciplinarnu integraciju s umjetnošću i kreativnošću. Partneri Centru tehničke kulture na projektu su Šiaulių jaunųjų technikų centras iz Litve, MTF LABS iz Švedske, Crhack Lab Foligno 4D iz Italije i Asociación de la Industria Navarra iz Španjolske.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content