Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Kako popularizirati STE(A)M?

13. rujna 2022.

Centar tehničke kulture Rijeka u srijedu, 21. rujna 2022. godine organizira predstavljanje rezultata projekta Mind over matter čiji je cilj popularizacija STE(A)M područja među djecom i mladima od 13 do 18 godina. Završni događaj održat će se u Centru tehničke kulture u dva termina: od 10:00 do 12:00 i od 14:00 do 16:00 sati, zbog dvosmjenskog rada nastavnika u školama.

 

Projekt Mind over Matter odvijao se kroz tri faze:

1. Istraživanje postojećih metodologija učenja usmjerenih na popularizaciju STEM-a te analiza njihovih prednosti i nedostataka

2. Osmišljavanje inovativne metodologije popularizacije STEM-a prema rezultatima prethodno provedenog istraživanja

3. Pilotiranje i provedba nove metodologije s djecom i mladima te analiza rezultata.

 

U sklopu završnog događaja prisutnima ćemo predstaviti sve tri provedbene faze projekta, kao i njegove rezultate te podijeliti rezultat osmišljene metodologije – STE(A)M igraće karte koje su potrebne za provedbu radionica.

 

Razvijena igra uključuje četiri špila karata: umjetnost, ciljeve održivog razvoja, koncepte i STEAM zanimanja te se provodi u jednoj, dvije ili tri faze, ovisno o dostupnom vremenu. Kartice tematiziraju UN-ove ciljeve održivog razvoja, a Mind over Matter igra započinje kada sudionici odaberu po jednu kartu iz svakog od četiri špila i razviju svoje problemsko pitanje. Uz pomagala koja im stoje na raspolaganju u njihovim školama, učenici oblikuju prototip rješenja koji je mogući odgovor na dobiveno problemsko pitanje.

 

Podsjećamo, metodologija projekta Mind over Matter razvijena je kroz dvogodišnje Erasmus+ strateško partnerstvo usmjereno na inspiraciju i motivaciju mladih u dobi od 13 do 18 godina, s ciljem da se pridruže obrazovnim programima vezanim za STEAM područje (eng. Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), a prilagođena je provedbi u formalnom obrazovnom sustavu.

Razvijena metodologija oslanja se na sljedeće pretpostavke kvalitetnog razvoja znanja i vještina: (1) okruženje treba biti pogodno za osobni angažman mladih u učenju; (2) mlade treba poticati da samostalno upravljaju procesom učenja; (3) motivacija se podiže rješavanjem problema iz stvarnog svijeta i (4) korištenje netradicionalnog formata u kojem facilitator nema unaprijed definirano rješenje za postavljeni problem omogućava razvoj raznih znanja i vještina.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na ovom događanju mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice koja se nalazi na linku, a prijave su moguće do 19. rujna 2022. godine. Svim sudionicima osiguran je ručak.

 

Jutarnji termin:

10:00 – 11:00

Predstavljanje projekta, razvijene STE(A)M metodologije i rezultata projektnih aktivnosti

11:00 – 11:30

Zaključak: Kako popularizirati STE(A)M u formalnom i neformalnom obrazovnom sustavu?  

11:30 – 12:00

Ručak

 

Popodnevni termin:

14:00 – 14:30

Ručak

14:30 – 15:30

Predstavljanje projekta, razvijene STE(A)M metodologije i rezultata projektnih aktivnosti

15:30 – 16:00

Zaključak: Kako popularizirati STE(A)M u formalnom i neformalnom obrazovnom sustavu? 

 

Projekt Mind over Matter identificira i koristi mogućnosti svojstvene STEAM obrazovnim aktivnostima koje nadahnjuju mlade da slijede STEM puteve kroz obrazovanje i profesionalne karijere, uz njihovu interdisciplinarnu integraciju s umjetnošću i kreativnošću. Partneri Centru tehničke kulture na projektu su Šiaulių jaunųjų technikų centras iz Litve, MTF LABS iz Švedske, Crhack Lab Foligno 4D iz Italije i Asociación de la Industria Navarra iz Španjolske. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Erasmus+ programa.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content