Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Najbolje rješenje Makeathona čisti Mrtvi kanal od metala i pročišćava vodu

3. srpnja 2023.

Nakon petodnevnog druženja, sudionice i sudionici Makeathona „Mrtvi kanal – prošlost, sadašnjost i budućnost“ predstavili su rješenja koja trebaju pomoći da bivše korito rijeke Rječine bude čišće, mirišljavije, korisnije i ugodnije stanovnicima i posjetiteljima grada Rijeke. Najbolje rješenje je brod „Albov“ tima Galebovi koji je od svih predstavljenih prototipova imao najveću funkcionalnost, a istaknuo se jer jedini čisti Mrtvi kanal i od metala te pročišćava vodu.

Kroz pet dana učenici viših razreda osnovne škole pristigli iz Prezida, Malinske te Rijeke i okolice, upoznavali su se s problematikom Mrtvog kanala – njegovom poviješću i razlozima zašto je tok Rječine preusmjeren u drugo korito, sadašnjošću u kojoj je on prvenstveno simbol smrada zbog neprotočnosti vode i bakterija koje se nakupljaju iz otpadnih voda i smeća, te budućnosti koja bi trebala biti u najmanju ruku mirišljavija i zabavnija ako je suditi prema prototipima rješenja mladih sudionika Makeathona.

Žiri, koji je odlučivao o najboljima na Makeathon o Mrtvom kanalu, činile su Ana Janežić iz Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, Darija Vukić Lušić i Vanda Piškur iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te Renato Stanković iz Delta Laba. Kriteriji su bili: funkcionalnost rješenja, vizualni izgled rješenja, korištenje recikliranih materijala pri izradi, inovativnost i prezentacija rješenja.

Drugo mjesto zauzeo je tim AMMI, a osmislili su rješenje pod nazivom „Peti most“ koje čine dva broda koje povezuje most. Jedan brod služi za proizvodnju energije, pročišćavanje vode, skupljanje otpada, a drugi je obogaćen zelenilom te nudi ugostiteljsku ponudu za građane.

Tim Terminatori osim odličnom prezentacijom, ističe se jer u svoje rješenje koje jedino čisti sediment na dnu kanala, koristi žičaru pokretanu biciklom koju bi trebali pokretati građani čime su pokazali da  su razmišljali i o načinu na koji u revitalizaciju Mrtvog kanala aktivno uključiti građanstvo.

Gnjurci su bili tim koji je prilikom izrade svog prototipa iskoristio zavidnu količinu recikliranih materijala, a puno su razmišljali o automatizaciji i pokretanju njihova plovila bez ljudske posade. Ninja kornjače izradile su impozantno rješenje broda koje bi svoj puni potencijal pokazale na puno većim kanalima.

Polaznici Makeathona su osim s mentorima iz Centra tehničke kulture Rijeka i Hrvatskog saveza brodomaketara o Mrtvom kanalu, potencijalnim rješenjima za onečišćenja vode, razgovarali i savjetovali se s predstavnicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Delta Laba i Proizvodnog parka Torpedo. U slobodno vrijeme družili su se na plaži i u šetnji gradom.

Makeathon je dio projekta INNO2MARE financiranog u okviru programa Obzor Europa, koji objedinjuje 19 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Belgije s ciljem jačanja kapaciteta ekosustava Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatske za izvrsnost u istraživanjima i inovacijama putem niza zajednički osmišljenih aktivnosti usmjerenih na digitalnu i zelenu tranziciju maritimnih industrija. Projekt INNO2MARE će povezati ključne organizacije u regionalnim inovacijskim ekosustavima Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatske, dat će doprinos smanjenju razlika u inovativnosti i konkurentnosti između starijih i novih članica EU te će razvijati inovacijsku kulturu i kulturu izvrsnosti na svim razinama.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content