Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Krenuo je još jedan Makeathon!

26. lipnja 2023.

U Centru tehničke kulture Rijeka u periodu od 26. do 30. lipnja 2023. održava se Makeathon za djecu s područja Primorsko-goranske županije! Tema ovogodišnjeg Makeathona je „Mrtvi kanal – prošlost, sadašnjost i budućnost“, a o njoj aktivno promišljaju i izrađuju konkretna rješenja djeca u dobi od 10 do 14 godina.

Makeathon ili timsko natjecanje usredotočeno na proces stvaranja, naglasak stavlja na proces, a ne na krajnje rezultate, čime kod sudionika potiče kreativnost i snalažljivost. Tijekom Makeathona uz sudionike su prisutni i visokokvalificirani mentori koji pomažu oko tehničkih i netehničkih pitanja, a sve s ciljem izrade što boljeg rješenja na postavljeni problem.

Sudionici Makeathona kroz pet dana provedenih u Rijeci rade na svojim rješenjima koja moraju pridonijeti smanjenju onečišćenje Mrtvog kanala i smanjenju smrada koji proizvodi Mrtvi kanal, odgovoriti na potrebe lokalne zajednice i dati neku novu svrhu Mrtvom kanalu, a sve to koristeći reciklirane materijale.

Polaznici rade u timovima od petero djece (ukupno šest skupina), a njihov petodnevni Makeathon uključuje uvodni dan u sklopu kojega se upoznavaju s ostalim sudionicima, formiraju grupe i istražuju temu i alate koje imaju dostupne u Centru. Drugi dan će proteći u posjetu lokaciji gdje će razgovarati s ljudima koji se zateknu na lokaciji nakon čega će uslijediti vođeni rad sa stručnjacima i osmišljavanje projekata. Sljedeća tri dana sudionici će raditi na razvoju projekata i rješenja, s tim da se na kraju trećeg dana definira i forma kroz koju moraju predstaviti svoj projekt (video, web, priča, grafika, predstava…). Petog i ujedno i posljednjeg dana polaznici završavaju svoje projekte i predstavljaju rješenja žiriju nakon čega slijedi  proglašenje najboljih.

 

O najboljima će odlučivati žiri kojeg čine stručnjaci iz različitih područja, a dodijeljene ocjene timovima temeljit će se na sljedećim kriterijima: funkcionalnost rješenja, vizualni izgled rješenja, korištenje recikliranih materijala pri izradi, inovativnost i prezentacija rješenja.

Sudionici Makeathona će u sklopu svog petodnevnog druženja posjetiti i Proizvodni park Torpedo i lansirnu rampu Torpedo, a sve s ciljem poticanja što inovativnijeg pristupa pri izradi svojih rješenja. Slobodno vrijeme će, naravno, provoditi na plaži.

Makeathon je dio projekta INNO2MARE financiranog u okviru programa Obzor Europa, koji objedinjuje 19 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Belgije s ciljem jačanja kapaciteta ekosustava Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatske za izvrsnost u istraživanjima i inovacijama putem niza zajednički osmišljenih aktivnosti usmjerenih na digitalnu i zelenu tranziciju maritimnih industrija. Projekt INNO2MARE će povezati ključne organizacije u regionalnim inovacijskim ekosustavima Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatske, dat će doprinos smanjenju razlika u inovativnosti i konkurentnosti između starijih i novih članica EU te će razvijati inovacijsku kulturu i kulturu izvrsnosti na svim razinama.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content