Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Kamp SOS misija – brodolomci spašeni!

8. travnja 2024.

Član si tima za spašavanje i brodolomci trebaju tvoju pomoć – nauči i prenesi im svoje znanje!

U prostoru Centra tehničke kulture Rijeka u suradnji s Hrvatskim savezom brodomaketarstva prošli se tjedan odvijao kamp pod nazivom “SOS misija”. Sudionici kampa, 20 osnovnoškolaca iz Čabra, Prezida, Krka, Rijeke i okolice, bili su zaduženi za spašavanje brodolomaca dajući im informacije kako da prežive brodolom i spase se.

Kamp je bio edukativnog tipa, pa su tako učenici imali priliku steći znanja o moru, te pokazati svoju snalažljivost kroz praktične aktivnosti i učenje novih vještina. Odlične ekipe Indigo čekić, Crveni čavli, Bijeli srp, Plava kliješta i Purpurna lemilica pokazale su se kao snalažljivi timski igrači i pravi majstori preživljavanja na pustom otoku.

U sklopu kampa “SOS misija” naučili su dešifrirati Morseov kod, a također su sudjelovali na radionici micro:bit-a, računala džepne veličine, na kojoj su naučili kako ga koristiti i koje sve mogućnosti on pruža.

Naučili su kako desalinizirati i profiltrirati vodu u situaciji u kojoj pitka voda nije dostupna, te kako izgraditi kvalitetno sklonište u kojem mogu pronaći utočište. U skladu s temom kampa Marijana Balas s Tehničkog fakulteta Rijeka održala je radionicu o čvorovima, a stečeno znanje sudionici kampa prenijeli su na izradu splavi – koje su bile izuzetno uspješne te su većinski uspjele izdržati bez potonuća pod teretom od čak 10 kg.

Uz sva nova znanja i vještine, pobrinuli smo se i za dobru zabavu, pa je tako jedna od super aktivnosti bila i natjecanje u pečenju „brodskih palačinki“. Kamp je bio izuzetno koristan i zabavan, sudionici su pokazali dobru suradnju u timskom radu, kao i snalažljivost i inovativnost pri rješavanju problema.

Aktivnost kampa “SOS misija” sufinancirana je iz programa Obzor i od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Grada Rijeke.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content