Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Grad po mjeri mladih započeo kavom u gradskoj upravi

7. ožujka 2023.

Na cjelodnevnom druženju u prostorima Grada Rijeke mladi su se upoznali s Programom za mlade Grada Rijeke, AmbasadoRima mladih te gradonačelnikom Markom Filipovićem.

 

U utorak, 28. veljače, održana je Kava s gradonačelnikom – prva aktivnost u sklopu EU projekta “Grad po mjeRi mladih”, čiji cilj je povećati sudjelovanje mladih u životu lokalne zajednice kroz jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na razini Grada Rijeke.

Cjelodnevni program započeo je ujutro, na kavi s gradonačelnikom Markom Filipovićem. U neformalnom razgovoru s prvim čovjekom Grada Rijeke, mladi su imali prilike upoznati gradonačelnika, njegov politički put, pogled na njegovu funkciju, ali i iznijeti teme i postaviti pitanja koja su njima važna. Među njima se posebno istaknuo Adrian Josipović, mlada osoba koja redovito boravi u skateparku na Krnjevu, koji je upozorio na opasnosti koje prijete svim korisnicima zbog neodržavanja istog, te predložio potencijalna rješenja.

 

Nakon druženja s Gradonačelnikom, mladi su se krenuli dublje upoznavati s Programom za mlade, odnosno njegova tri razvojna stupa – Obrazovanje i (samo)zapošljavanje mladih, Dobrobit i osamostaljivanje mladih, te Poticanje, osnaživanje i dijalog s mladima. Program su im predstavljali AmbasadoRi mladih – zaposlenici Grada Rijeke koji su zaduženi za rad s mladima iz različitih Odjela grada, a koji su posljednjih godinu dana radili na razvoju Programa za mlade. Razgovore su koordinirale osobe koje rade s mladima, a cilj je bio da se program predstavi te da se mladima objasne mogućnosti njihova uključivanja u Program u ovoj ali i u budućim godinama.

Raspravljalo se tako o raznim poduzetničkim poticajima, kao i programima obrazovanja i zapošljavanja, o srednjoškolskom radu, kao i o mogućnostima za zapošljavanje nakon studija. Rodile su se i zanimljive ideje, poput one o platformi koja bi omogućila umrežavanje mladih poduzetnika s ciljem međusobne suradnje i razmjene iskustava. Pričalo se naravno i o rješavanju stambenog pitanja – gorućoj temi među mladima Rijeke, kao i o sportu i zdravlju. Također, govorilo se i o prehrani u školama gdje su sudionici ustvrdili kako već u osnovnoj školi kvaliteta marende pada.

 

Događanje je otvorilo i raspravu o aktivnostima Odjela za kulturu Grada Rijeke, kao i o preoblikovanju postojećeg gradskog portala Moja Rijeka u portal za mlade što će se dogoditi tijekom ove godine. Mladi su na događanju pozvani da i sami sudjeluju u oblikovanju sadržaja portala, odnosno da za njega pišu, snimaju i fotografiraju te predlažu teme o kojima bi rado pročitali više informacija.

 

Kava s gradonačelnikom prva je od ukupno 12 planiranih aktivnosti koje će tijekom 2023. i 2024. povezati mlade i predstavnike Grada u ostvarenju ciljeva i rezultata Programa za mlade.

Projekt “Grad po mjeRi mladih” provodi Grad Rijeka u partnerstvu s Udrugom “Delta” i Centrom tehničke kulture Rijeka, a financiran je sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content