Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Dan sigurnijeg interneta 2021

4. veljače 2021.

I ove godine, drugog dana drugog tjedna drugog mjeseca u godini (9. veljače 2021.) obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Organizacijom različitih aktivnosti za sve dobne skupine, organizacije diljem Europe organiziraju događanja kojima žele promicati sigurnije i odgovornije ponašanje na internetu te korištenje tehnologije i mobilnih uređaja. I mi smo jedna od njih.

Naši predavači pripremili su za sve vas online kviz Jesam li naivac/ka? Pozivamo te da provjeriš što znaš o zaštiti u online okruženju i dezinformacijama te koliko si vješt u njihovom prepoznavanju. Sretno 😉

Ukoliko shvatiš da ti prepoznavanje dezinformacija nije jača strana (ili možda je), možeš upisati online tečaj “Get your facts straight”. Putem zanimljivih primjera, videa, interaktivnih zadataka i kvizova možeš naučiti kako prepoznati različite vrste dezinformacija, namjere s kojima su stvorene i kako ljudi koji ih rade izvlače korist od njih, ali i kako pravilnim ponašanjem na društvenim mrežama zaštititi sebe i svoje bližnje. Tečaj je besplatan i dostupan na hrvatskom jeziku, a pristupiti mu možeš ovdje!

Najavljujemo nekoliko aktivnosti i mogućnosti koje vam mogu pomoći da se sigurnije krećete i sudjelujete u online okruženju, a koje organizira Centar za sigurniji internet baš u utorak, 9. veljače, na Dan sigurnijeg interneta:

  • 11.00  ZOOM webinar za djecu i mlade pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“, na kojemu će prisustvovati  poznati Youtuberi i gosti iznenađenja, koji će govoriti o svom iskustvu na internetu, a nakon toga odgovarati na pitanja koja će postavljati djeca i mladi. Za djecu i mlade NIJE POTREBNA registracija niti kreiranje računa na ZOOM-u, no broj mjesta je ograničen. Link za sudjelovanje bit će proslijeđen školama i sudionicima koji su na vrijeme izvršili prijavu za obilježavanje Dana.
  • 13.00 ZOOM webinar za stručnjake, na temu „Jačanju kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju”.
  • Od 9 do 19 sati možeš sudjelovati u nagradnom kvizu za djecu i mlade koji ćete moći igrati ukoliko preuzmete aplikaciju na svoj pametni telefon ili tablete na Dan sigurnijeg interneta (9. veljače). Aplikacija će biti dostupna na skidanje na web stranici https://www.dansigurnijeginterneta.org. Za pristupanje kvizu ne trebate ostavljati svoje osobne podatke. Nakon što riješite kviz dobit će te povratnu informaciju o vašem rezultatu te će vam biti dodijeljen jedinstveni KOD koji trebate pohraniti (obavezno napravite screenshot – sliku zaslona). Screenshot je dokaz koji vam je potreban za preuzimanje nagrade, ukoliko budete izabrani. Nagrade se dodjeljuju slučajnim odabirom između onih natjecatelja koji su kviz riješili s 80% ili više točnih odgovora do 19 sati na dan kviza. 


Stručnjaci iz Centra za sigurniji internet pripremili su i Edukacijski paket za sve one koji žele biti sigurniji na internetu. Edukacijski paket možete pronaći ovdje.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet”. Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje „boljeg“ interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content