Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Slavimo Dan Europe, riješi s nama kviz

8. svibnja 2020.

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi i obilježava godišnjica povijesne Schumanove deklaracije. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Prije 70. godina Schuman je postavio temelje današnje Europske unije.

Povodom proslave početkom svibnja institucije Europske unije su svake godine u Bruxellesu i Strasbourgu otvarale vrata za javnost. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organizirale bi niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine, a posjetile bi ih tisuće ljudi.

Ove godine, zbog epidemije koronavirusa, koja je u samo nekoliko mjeseci promijenila ne samo Europu već cijeli svijet, jedinstvo u Europskoj uniji posebno dolazi do izražaja, pa su ključne teme ovogodišnjeg Dana Europe zajedništvo i solidarnost.

Dan Europe 2020. godine obilježava se po prvi puta virtualno pod sloganom Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – Solidarnost.hr.

Dan Europe virtualno će obilježiti i CTK Rijeka kvizom Istraži Europu. Riješi s nama kviz i testiraj svoje znanje o Euoprskoj uniji i Eramus+ programu.

 

Kviz Istraži Europu

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content