Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Saznaj što ti donosi budućnost u Europskom tjednu mladih

21. svibnja 2021.

U razdoblju od 24. do 30. svibnja, tijekom Europskog tjedna mladih, u suradnji s organizacijama Filmaktiv, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Udrugom Delta i Udrugom Žmergo, pripremili smo odličan spoj zabavnih i edukativnih aktivnosti kojima je cilj uključiti mlade u aktivno promišljanje i sudjelovanje u kreiranju vlastite budućnosti.

 

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mladih je ”Naša budućnost u našim rukama”, a nas je inspirirao da osmislimo cijeli niz aktivnosti kojima ćemo vam pokušati približiti mogućnosti koje nam u novom programskom razdoblju nude europskih programi, da predstavimo organizacije u čije ćete se programe moći uključiti u idućim godinama te da nešto usput i naučite. I, naravno, važan faktor cijele priče – da se pritom zabavimo! Oh, da, bit će tu i nekoliko nagrada!

 

EU pentathlon

Sigurno ste čuli za neke od programa poput Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti, no jeste li znali da se svakih sedam godina njihovi ciljevi, teme kojima će se baviti osvježe i promijene? Ove godine počelo je novo programsko razdoblje (2021. – 2027.) što znači i nove prilike za edukaciju, volontiranje, upoznavanje, prijateljstva i nadamo se putovanja! U suradnji s organizacijama iz naše lokalne zajednice, osmislili smo EU triatlon na temu ciljeva koje novi programi teže ispuniti. Riječ je o tri cilja: 1) usvajanje zelene prakse i ekološki prihvatljivog ponašanja, (2) digitalna tranzicija i jačanje digitalnih vještina te (3) poticanje mladih na sudjelovanje u demokratskim procesima i stvaranje socijalno uključive zajednice. S obzirom da se te teme provlače kroz programe većine europskih programa, u idućih sedam godina moći ćete se uključivati u brojne aktivnosti koje se bave ovim temama. Zato smo se u Europskom tjednu mladih udružili s organizacijama koje se bave tim područjima: Filmaktiv koja se bavi nezavisnom kulturom, Udrugom Žmergo iz Opatije koja se bavi održivim razvojem, SOS Rijeka – centar za ljudska prava i nenasilje koja se bavi socijalnom inkluzijom te udruga Delta koja se bavi poticanjem građana, a posebno mladih, za društvenu participaciju. A mi, Centar tehničke kulture Rijeka nastavit ćemo nuditi programe koji omogućuju jačanje digitalne pismenosti svih građana i građanki. Naše organizacije pripremile su nekoliko zanimljivih aktivnosti u koje se možeš uključiti!

 

Filmaktiv i Udruga Delta organiziraju akciju uređenja prostora ex Tenka. Sljedeći vikend, 29. i 30. svibnja, na riječkom kampusu okupit će se grupa srednjoškolaca i srednjoškolki, studentica i studenata, koja će osmisliti kako (pre)urediti dio sveučilišnog kampusa (ex Tenk) da bude pristupačnije i ugodnije mjesto za mlade i druge osobe koje ga koriste. Ukoliko želiš provesti aktivan vikend i sudjelovati u akciji javi se na mail delta@udruga-delta.hr.

SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava priprema online predavanje Biraj nenasilje, koje će se baviti nasiljem u romantičnim vezama mladih. Predavanje će se održati u četvrtak, 27. svibnja, od 11 do 12:30 sati. Svi zainteresirani trebaju se prijaviti putem maila na mirela.pasic@sos-rijeka.org.

 

Udruga Žmergo iz Opatije organizira nagradni natječaj u kojem moraš podijeliti svoj zeleni ”life-hack” koji ti olakšava da budeš ekološki odgovoran. Najoriginalniji i najzeleniji trik osvojit će električni romobil! Više o natječaju pročitaj na poveznici.

Mi u CTK Rijeka pripremili smo online radionicu Izrade personalizirane mandale u kojoj ćeš naučiti više o besplatnim online alatima za crtanje i okušati svoje umjetničke vještine. Radionica će se održati u srijedu, 26. svibnja, u 14 sati. A one koji vole promišljati budućnost i tehnologiju pozivamo na online predavanje The future is here što će se održati u četvrtak, 27. svibnja, u 14 sati. Prijavnicu za radionicu i predavanje možeš pronaći u nastavku, a rok prijave je ponedjeljak, 24. svibnja, u 14 sati.

 

No, to nije sve! Možete zaigrati avanturističku igru ili se uključiti u online panel

Osim EU triatlona pozivamo te da isprobaš našu avanturističku igru, koju su izrađivale mlade osobe tijekom prošlogodišnje Time to move kampanje. Početna točka je ispred CTK Rijeka, a za igru ti je potreban mobitel s instaliranom aplikacijom za učitavanje QR kodova te ekipa koja će s tobom prođirati po gradu i saznati zanimljive informacije o Rijeci. Za sve koji završe avanturističku igru pripremili smo Eurodeskov ruksak iznenađenja!

Ukoliko te pak zanima kakve prilike ti kao mladoj osobi donosi novo programsko razdoblje, pozivamo te da se pridružiš online panelu ”Nova era EU programa 2021.- 2027.” koji organizira Grad Rijeka. O novoj eri EU financiranja pričat će:

  • Sanja Posavec, pomoćnica ravnatelja AMPEU, nadležna za područje mladih i cjeloživotno učenje
  • Sandra Rozman, voditeljica projekata i programska suradnica u Mreži mladih Hrvatske
  • Hana Galogaža Lanča, voditeljica odnosa s javnošću & koordinatorica programa za mlade u CTK Rijeka, sjedištu Eurodesk punkta u PGŽ-u
  • Iva Novak, načelnica Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje Europskih strukturnih i investicijskih fondova pri MRRFEU

 

Događanje će moderirati stručnjak i znanstvenik u području mladih, dr. sc. Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja. Preko poveznice se možeš pridružiti online događanju, a svoje sudjelovanje trebaš najaviti slanjem e-maila na adresu lucija.kero@rijeka.hr do petka, 21. svibnja 2021.

 

S obzirom da će velik broj aktivnosti tijekom Europskog tjedna mladih biti organiziran online, predlažemo da provjeriš što pripremaju i druge organizacije članice Eurodesk mreže, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. I da, pregršt zanimljivih informacija o mogućnostima za mobilnost, tuđih iskustava s mobilnosti i događanja možeš pronaći na Europskom portalu za mlade.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content