Istražimo zajedno svemir mogućnosti

DREAM

O projektu

Strateško partnerstvo DREAM – Digital Reality and Educational Activities in Museums okuplja sedam partnerskih organizacija koje će zajednički osmisliti i pilotirati inovativnu metodologiju koja spaja proširenu realnost i muzeje. Zajednički ćemo ojačati kulturnu svijest naših zajednica te digitalne kompetencije svih pojedinaca koji će sudjelovati u nekoj od projektnih faza.

U projekt će biti uključeno 45 osnovnoškolskih učitelja iz Italije, Hrvatske i Portugala te njihovih 900 učenika. Svi će oni sudjelovati u stvaranju „muzeoteatara“ – koji će uz pomoć proširene stvarnosti posjet muzeju pretvoriti u muzejsku predstavu. Zato u projektu imamo uključeno nekoliko muzeja koji će ostvariti suradnje sa školama te im ponuditi svoju muzejsku građu kao inspiraciju za stvaranje muzejskih predstava.

Kako bismo ostvarili sve ciljeve projekta potrebno je:

  • Definirati metodologiju koja detaljno propisuje kako ostvariti suradničku praksu s muzejima (od pokretanja suradnje do postavljanja izvedbe, pisanja scenarija, izrade digitalne scenografije do korištenja mogućnosti proširene realnosti)
  • Razviti digitalnu platformu koja će podupirati sve procese koji će biti opisani u razvijenoj metodologiji. Na njoj će se nalaziti repozitorij kulturnih otvorenih edukacijskih resursa, koje će omogućiti muzeji partneri u projektu a pomoći će učiteljima uključenim u DREAM projekt da razviju i obogate svoje digitalne scenografije.
  • Razviti kombinirani tečaj za učitelje koji koristi primjere scenografija i vodi ih korak po korak u postavljanju njihove prve muzejske predstave.

Najbolji će biti nagrađeni na završnim javnim događanjima u svim državama sudionicama projekta. Na posebnom međunarodnom događaju u Postimuseu iz Tampere u Finskoj, svi partnerski muzeji izvest će koproduciranu transkulturnu muzejsku predstavu, koristeći materijale koje su škole razvile tijekom projekta. Ovom prigodom bit će proglašena i apsolutno najbolja muzejska predstava.

Partnerski konzorcij projekta DREAM čine partneri: M9 DistrictStati Generali dell’Inovazione, Centar tehničke kulture Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja RijekaMapa das Ideas, i Camara Municipal de Oeiras i Postimuseo. Projekt je strateško partnerstvo financirano kroz program Erasmus+.

Donatori

Partneri

VIJESTI

pregrada_vodoravna_podnaslov2

DREAM je Erasmus+ projekt kojeg sačinjava sedam partnerskih organizacija koje su uspješno osmislile i pilotirale inovativnu metodologiju povezivanja proširene stvarnosti i muzeja. U sklopu projekta kreiran je skup praktičnih vještina i alata kako bi se nastavnicima i muzejskom osoblju omogućilo da surađuju u stvaranju muzeatara (muzejskih predstava) temeljenih na muzejskim zbirkama i školskom kurikulumu.   […]

pregrada_vodoravna_podnaslov2

Jučer je u Guvernerovoj palači u Rijeci održan DREAM muzej – završno druženje u sklopu Erasmus+ projekta DREAM. Završno druženje krenulo je s kratkim uvodom u projekt DREAM i u metodologiju koja je razvijena u sklopu projekta, nakon čega su profesorice koje su sudjelovale u projektu održale kratku međusobnu raspravu o procesu snimanja muzeatra sa […]

pregrada_vodoravna_podnaslov2

Pozivamo sve zainteresirane građane i građanke da nam se pridruže na događanju “DREAM muzej – završno druženje u sklopu Erasmus+ projekta DREAM” na kojem ćemo predstaviti projektne rezultate, razgovarati sa sudionicama projekta, provesti vas kroz muzeatre nastale u projektu te proglasiti najuspješniji muzeatar iz Hrvatske. Događanje će se održati u utorak, 29. studenog 2022. u […]

Sve vijesti iz projekta

Skip to content