Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Digitalna agenda za kreativnu Hrvatsku

O projektu

Digitalna agenda za Europu prva je od sedam ključnih inicijativa nastalih u sklopu europske strategije Europe 2020 za održiv i uključiv rast. Radi se o strategiji koja potiče širu primjenu i učinkovito korištenje digitalnih tehnologija koje bi Europljanima i Europljankama trebale pružiti veću kvalitetu života. Provedba Digitalne agende bi trebala omogućiti rast europskog BDP-a za 5% i dugoročno otvaranje 3,8 milijuna novih radnih mjesta.

Nažalost, u Republici Hrvatskoj još ne postoje javne politike koje bi trebale popratiti potrebe digitalnih industrija te iste iskoristiti za poboljšanje socijalne slike. No, organizacije civilnog društva kao što su Centar M.A.R.E.Forum 50+TelecentarZeleno zlato i CTK Rijeka već godinama svojim programima potiču digitalnu inkluziju građana i građanki. Zato su se i okupile oko projekta Digitalna agenda za kreativnu Hrvatsku čiji je cilj umrežavanje i zajedničko zagovaranje organizacija civilnog društva radi postizanja utjecaja na pozitivne društvene promjene u području digitalnog uključivanja i obrazovanja za digitalnu industriju.

Aktivnosti projekta

Organizacije će u godinu dana, koliko traje projekt, pokrenuti nacionalnu koaliciju Digitalna agenda za kreativnu Hrvatsku koja će zagovarati i pratiti javne politike na području Digitalne agende za Europu na nacionalnoj i europskoj razini. Koalicija će izraditi strateške dokumente u svrhu stvaranja preduvjeta za održivost koalicije te potpisati sporazume o međusektorskoj suradnji s organizacijama iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Organizacije će zagovarati i donošenje javnih politika kod donositelja istih u Republici Hrvatskoj (Ministartsva, Uprave i Povjerenstva).

Za vrijeme trajanja projekta partneri će organizirati sljedeće aktivnosti u svrhu prenošenja znanja i vještina: treninge za trenere, webinare, ljetnu školu te sudjelovati na edukacijama za e-facilitatore i prikupljati iskustva od europskih organizacija koje se bave zajedničkim interesnim područjem (Digitalnom agendom, digitalnom inkluzijom).

Kako bi podigli javnu svijest i uključili građane u planiranje i provedbu Digitalne agende za Europu u Republici Hrvatskoj partneri će pokrenuti Internet portal koji aktivno prati donošenje i implementaciju javnih politika te diseminira primjere najboljih praksi iz Hrvatske i Europe. Osim toga, partneri će se uključiti u europske kampanje e-Skills for Jobs i Get Online Week, te organizirati okrugle stolove u 5 županija (Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija).

Važnost teme prepoznala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, koja financijski podupire projekt sa 352.887,92 kn.

Donatori

Partneri

VIJESTI

Development Lab
pregrada_vodoravna_podnaslov2
Kroz projekt pomažemo nastavnicima steći potrebno znanje i iskustvo vođenja STEAM aktivnosti koristeći Design Sprint i Challenge Based Learning metodologije kako bi mogli svojim učenicima na inovativan način približiti STEM i zainteresirati ih za razvoj STEM karijera.
DECODE_600x400
pregrada_vodoravna_podnaslov2
Radimo na podizanju svijesti mladih djevojaka o rodnim predrasudama i stereotipima, razvijamo znanje o rodnoj ravnopravnosti i njenoj važnosti te pružamo pozitivne primjere i praktična iskustva iz STEM područja.
SciMaG logo_600x400
pregrada_vodoravna_podnaslov2
U sklopu projekta osmišljavamo i razvijamo aktivnosti koje se bave temama iz prirodnih predmeta, matematike i računarstva temeljene na učenju kroz igru za učenike na svim razinama obrazovanja.

Sve vijesti iz projekta

DECODE_600x400
SciMaG logo_600x400
Skip to content