Istražimo zajedno svemir mogućnosti

DIGINV – Digital Invasions for the promotion of cultural heritage

O projektu

DIGINV – Digital Invasions for the promotion of cultural heritage dvogodišnji je Erasmus+ projekt kojeg provode organizacije iz Belgije (All Digital), Cipra (Cyprus Computer Society), Hrvatske (Centar tehničke kulture Rijeka), Italije (Općina Bevagna – nositelj projekta i organizacija Digital Invasions), Mađarske (Regional Telecottages Public Association of South Hungarian Plain) i Malte (Malta Communications Authority).

Cilj projekta je razmjena dobrih praksi za uključivanje građana u širenje i brigu o kulturnoj baštini. Projekt se bazira na metodi digitalnih invazija koju su razvili projektni partneri iz Italije (organizacija Digital Invasions). Cilj digitalne invazije je „osvojiti“ na određeni period prostor kulturne baštine (muzej, galeriju, izložbu, spomenik, …) te angažmanom „osvajača“ na društvenim mrežama (korištenjem hashtag-a) podignuti svijest o kulturnoj baštini lokalne zajednice. Metoda se oslanja na korištenje pametnih telefona i društvenih mreža, a jedan od razloga za razvijanje ove metode bila je činjenica da neki muzeji ne dopuštaju fotografiranje svojih postava što stvara zatvorenu sliku o instituciji u javnosti i rezultira manjom posjećenosti takve institucije. Digitalnom invazijom osvajači na jedan dan osvajaju teritorij muzeja i krše takva pravila.

Specifični ciljevi projekta su poboljšanje digitalnih, komunikacijskih i rukovoditeljskih vještina djelatnika u kulturi kako bi postali što bolji promotori za uključivanje građana u proces valorizacije lokalne kulturne baštine; poboljšanje digitalnih vještina građana uključenih u neformalnu metodologiju koja koristi tehnologiju za promociju povijesnih/umjetničkih/kulturnih interesa; te osnaživanje suradnje između gradskih uprava, tijela za upravljanje kulturnom baštinom, muzeja i organizacija civilnog društva.

Glavni rezultat projekta je video vodič koji će detaljno pojasniti metodologiju digitalnih invazija, a bit će dostupan svim organizacijama koje su zainteresirane za provedbu metodologije u svojoj lokalnoj zajednici. Uz video izradit će se i izvješće koje će pružiti uvid u praktičnu primjenu metodologije kako bi ona postala što lakše primjenjiva na različite kontekste i lokacije.

U sklopu projekta svaka organizacija će održati jednu digitalnu invaziju u svojoj zajednici. CTK Rijeka će u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, Kreativnim kolektivom Kombinat, Udrugom Praputnjak – kulturni krajolik i Udrugom za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije RUKE organizirati sedmodnevnu invaziju u travnju 2020.

Projekt DIGINV – Digital Invasions for promotion of cultural heritage financira Europska komisija kroz program Erasmus+.

 

Partneri

VIJESTI

pregrada_vodoravna_podnaslov2
Jedan cijeli dan samo za STEM? I to dan pun radionica, predavanja, predstava i zabave? Da, to je STEM piknik.
pregrada_vodoravna_podnaslov2
Složili smo STEAM trening za radnike s mladima koji žele potaknuti što veći broj mladih da se odluče za STEM karijeru.
pregrada_vodoravna_podnaslov2
IT sektoru nedostaju stručnjaci koji mogu upravljati projektima? Imamo rješenje za to! Razvijamo trening za voditelje projekata u IT sektoru.

Sve vijesti iz projekta

Skip to content