Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Zelene prakse za velike i male

23. svibnja 2023.

Centar tehničke kulture Rijeka poziva sve odgajatelj(ic)e, učitelj(ic)e, profesor(ic)e, edukator(ic)e i sve one koje zanimaju održive edukativne prakse na događanje Zelene prakse za velike i male koje će se održati u utorak, 6. lipnja 2023., od 10 do 14 sati, a na kojem će imati priliku naučiti te isprobati kreativne i zabavne načine kako održivi razvoj približiti najmlađima.  

Riječ je o završnom događanju Erasmus+ projekta Digitally for Climate čiji je cilj potaknuti zelene i održive prakse među učenicima osnovnih škola. Kroz projekt Digitally for Climate, zajedno s partnerima iz Latvije i Litve, razvili smo Digitalni alat za učenje s 12 interaktivnih lekcija na temu održivog razvoja, klimatskih promjena te zaštite biljaka i životinja. Edukativni materijal namijenjen je učenicima nižih razreda osnovnih škola, a u projektu je sudjelovalo preko 180 učenika iz četiri škole iz Primorsko-goranske županije. Razvijeni materijal će se prezentirani na završnom događanju, a stoji na raspolaganju svim nastavnicima i nastavnicama koji žele koristiti dodatni digitalni materijal u svom radu.

 

Nakon predstavljanja rezultata projekta Digitally for Climate i razgovora s učiteljicama koje su sa svojim učenicima testirale digitalni alat za učenje o zelenim i održivim praksama, upoznat ćemo se s radom Tranzicijske inicijative Rijeka, Komunalnog društva Čistoća i Udruge Žmergo. Potom ćemo s  Danijelom Matejčić Miletić, voditeljicom razvoja i edukacije korisnika u KD Čistoća Rijeka, Dianom Kovačić, predsjednicom i voditeljicom edukativnih programa udruge Žmergo te Mladenom Mladenovićem, predstavnikom i članom Tranzicijske inicijative Rijeka, na okruglom stolu Zelene prakse u lokalnoj zajednici razgovarati o približavanju navedenih praksi i koncepata djeci, te načinu na koji ih oni mogu potaknuti na odgovorno ponašanje prema prirodi od malih nogu.

 

Cilj događanja je informirati građane o brojnim aktivnostima u lokalnoj zajednici te ih potaknuti na odgovorno i održivo djelovanje. Osim teorijskog, sudionici će imati priliku okušat se i u praktičnom dijelu – Zelenim radionicama za male i velike u kojima će naučiti kompostirati, izrađivati korisne predmete od recikliranih materijala i promišljati kreativne potencijale otpada.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje putem prijavnice do ponedjeljka, 5. lipnja 2023. Svi sudionici događanja dobit će potvrdu o sudjelovanju.

Projekt Digitally for Climate (2021-1-LV01-KA220-SCH-000029630) financiran je iz Erasmus+ programa i provodi se u partnerstvu sa Zemgales regiona kompetencu attistibas centrs iz Latvije i Siauliai Ragaine progymnasium iz Litve.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content