Istražimo zajedno svemir mogućnosti

DECODE

O projektu

Agenda 2030 Ujedinjenih naroda navodi rodnu ravnopravnost kao jedan od svojih ciljeva, ali rodne razlike i dalje postoje u svakoj zemlji. Unatoč napretku u nekim područjima, niti jedna zemlja nije postigla istinsku rodnu ravnopravnost – dok žene u svijetu stječu 53% STEM sveučilišnih diploma, one čine samo 29% STEM radne snage, a samo trećina STEM diplomanata su žene (Girls Go Circular, 2022.). Ova podzastupljenost žena u područjima STEM-a počinje u ranoj dobi, a jaz u interesima za STEM područjem postaje sve veći kroz srednju školu, fakultet i karijeru.

Kako bismo smanjili predrasude u našoj kulturi, potrebno je stvoriti poticajno okruženje za djevojčice i žene u našim učionicama, na radnim mjestima i u društvu u cjelini. Ovdje na scenu stupa projekt DECODE čiji ciljevi su povećati razinu svijesti mladih djevojaka o rodnim predrasudama i rodnim stereotipima, razviti znanje o rodnoj ravnopravnosti i njezinoj važnosti te pružiti pozitivne primjere i praktična iskustva iz STEM područja s praktičnog stajališta. Projekt DECODE također ima za cilj razviti sposobnost mladih da prepoznaju rodne pristranosti kroz neformalne obrazovne metode.

Glavna aktivnost projekta DECODE je organiziranje razmjene mladih za djevojke koje se žele baviti zanimanjima iz STEAM područja. Razmjena mladih održat će se u Šiaulių techninės kūrybos centras u Litvi – 25 polaznica s pet voditelja grupa okupit će se sa svrhom stvaranja sigurnog mjesta gdje će naše mlade polaznice na neformalan način moći istraživati i rješavati rodne predrasude, stereotipe, te istraživati STEAM područje na praktičan način. Struktura razmjene mladih omogućit će nam da vodimo sudionike kroz ciklus otkrivanja odnosa između rodne pristranosti i samog STEAM-a, razumijevanja kako se ona manifestira i sagledavanja što je rodna pristranost i kako je povezana sa karijerama u STEAM-u. Ova znanja koristit će im u samorazvoju, izgradnji međusobnih odnosa, STEAM obrazovanju i motivaciji za nastavak karijere u ovom području.

Projekt DECODE financiran je sredstvima iz Erasmus+ programa, a njegov nositelj je Šiaulių techninės kūrybos centras (Litva). Partneri na projektu su Fundacja mlodzi dla Europy (Poljska), Centar tehničke kulture Rijeka (Hrvatska), Kinoniki Sinetairistiki Epicherisielliniki Symmetochi Neon (Grčka), Salesian Oratory (Malta) i Středisko volného času Déčko (Češka).

Donatori

Partneri

VIJESTI

Development Lab
pregrada_vodoravna_podnaslov2
Kroz projekt pomažemo nastavnicima steći potrebno znanje i iskustvo vođenja STEAM aktivnosti koristeći Design Sprint i Challenge Based Learning metodologije kako bi mogli svojim učenicima na inovativan način približiti STEM i zainteresirati ih za razvoj STEM karijera.
SciMaG logo_600x400
pregrada_vodoravna_podnaslov2
U sklopu projekta osmišljavamo i razvijamo aktivnosti koje se bave temama iz prirodnih predmeta, matematike i računarstva temeljene na učenju kroz igru za učenike na svim razinama obrazovanja.
po-RI-look-digital edition_600x400
pregrada_vodoravna_podnaslov2
Drugo izdanje naše inicijative mladih Po-RI-look u kojoj smo zajedno s mladima stvarali mobilnu aplikaciju – višejezični vodič po gradu Rijeci.

Sve vijesti iz projekta

SciMaG logo_600x400
Skip to content