Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Održan trening kamp u Litvi

1. ožujka 2024.
Završio je 7-dnevni trening trenera u Litvi koji su pohađali naši Erik, Simeon i Martina. Trening kamp je održan u gradu Šiauliau, u sklopu projekta “Creating STEAM innovations” pod organizacijom Šiaulių techninės kūrybos centras.
Polaznici su tijekom treninga učili kako kroz igru razviti dobar timski rad, kreativnost, meke vještine i logičko razmišljanje – sve vještine koje su potrebne u STEAM zanimanjima.
Glavna metodologija koja se koristila na treningu je LEGO – serious play, što je uključivalo razne aktivnosti: od jednominutnih izazova slaganja lego tornjeva u timovima, do vizualiziranja vlastitih projekata kroz lego makete uz pomoć Mind over Matter kartica. Koristeći MoM kartice, koje sadrže i SDG (Sustainable Development Goals) kartice, grupe su odabrale problem i način na koji će ga razriješiti kroz svoj projekt (Challenge Based Learning). Pri razvijanju projekta, grupe su se morale služiti Design Thinking metodom (definiranje problema – definiranje ciljne skupine – razvoj ideja – izgradnja prototipa – testiranje na korisnicima) koja im je prezentirana i simulirana prethodnog dana. Posljednji dan svaka je grupa prezentirala svoj projekt i prototip te dobila povratne informacije od ostalih. Nakon prezentacija svi su bili slobodni predložiti i facilitirati neku aktivnost tijekom open-space radionica. Članovi CTK Rijeka su prezentirali “Kako provesti učenje kroz igru u obrazovne ustanove?” pokazavši edukativne alate koju su stvoreni kroz prethodne projekte, a to su: STEM u oblacima memory i Digi4Clima. Trening je zaključen podjelom iskustava, no umjesto klasične diskusije, polaznici  su se morali kreativno izraziti simbolično prikazavši svoje iskustvo kroz LEGO.
Osim samog treninga, partneri su posjetili i neke od glavnih znamenitosti grada – Brdo križeva (Kryžių kalnas) i muzej čokolade “Ruta”.
U projektu  su sudjelovale partnerske organizacije iz 8 različitih zemalja: Fundacja Młodzi dla Europy (Poljska), Generation Europa (Austrija), Blue Cherry Academy for Youth and Adults (Cipar), Spiru Haret University (Rumunjska), Hellenic Youth Participation (Grčka), Středisko volného času Déčko (Češka), Salesian Oratory Sliema (Malta) i CTK Rijeka.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content