Istražimo zajedno svemir mogućnosti

U CTK Rijeka učenici iz cijele županije pokazali kreativnost izrađujući elektroničke igračke i robote

3. srpnja 2020.

U Centru tehničke kulture Rijeka, održana je završna svečanost na kojoj su polaznici kampa za učenike Makersi na Školjiću predstavili projekte na kojima su radili zadnja četiri dana. Okupilo se trideset dvoje učenika od 4. do 8. razreda osnovnih škola iz Primorsko-goranske županije i zajedno su proveli vrijeme baveći se programiranjem, robotikom i modeliranjem. Sudjelovalo je šesnaest učenika iz Rijeke i okolice, točnije iz OŠ Dr. „Andrija Mohorovičić“ Matulji, OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija, OŠ Nikola Tesla, OŠ Ivan Zajc, OŠ Zamet, OŠ Sveti Matej Viškovo, OŠ Kozala) dok je ostalih šesnaest polaznika bilo iz Primorsko-goranske županije i to iz OŠ „Petar Zrinski“ Čabar, OŠ Ivana Rabljanina Rab, OŠ Malinska-Dubašnica, OŠ Frane Petrića Cres i njima je osiguran smještaj tijekom boravka u Rijeci.

 

Polaznici su podijeljeni  u četiri tima i svaki je radio svoj projekt od početka. Za svaki projekt polaznicima je bio pripremljen set potrebnih komponenti. Jedan tim je dobio projekt Tko će brže! Izradili su ploču na kojoj se nalazi LED žaruljica i mini zvučnik koji se unutar intervala od 10 sekundi nasumično uključe u jednom trenutku. Sa svake strane ploče se nalaze i 2 gumba. Sa svake strane stoji po jedan igrač i cilj je da pokuša što prije stisnuti gumb kada se uključi LED žaruljica i oglasi zvučnik. Igrač koji prvi pritisne gumb dobiva bod, no ukoliko pritisne gumb prije znaka gubi dva boda. Sa strane ploče je stavljen i LCD ekran koji broji bodove.

Drugi tim radio je projekt Ne zuji i oni su radili ploču iz koje izlazi žica koja je savijena u zanimljive oblike te se vraća natrag u ploču. Okolo žice prolazi obruč na štapiću. Cilj je ove igre provesti obruč od jednog do drugog kraja žice bez da obruč dotakne žicu. Ukoliko obruč dotakne žicu LED žaruljica na ploči će zasvijetliti, a mini zvučnik će ispustiti zvuk dok god obruč dodiruje žicu.

Treći tim radio je na projektu Robotko te su morali napraviti malog robota „Robotka“ koji može hodati i plesati na dvije noge. Korištenjem servomotora za pomicanje nogu robota oko dvije osi omogućili su njegov ples.

Četvrti tim radio je na projektu Kukac Walter i oni su izrađivali malog robota kojega privlači svjetlost i koji može prepoznavati prepreke. Kukac se kreće korištenjem servomotora.

Uz pomoć mentora iz CTK Rijeka, učenici su sve izradili samostalno od nule i za njihov uspjeh na kraju zadnjeg dana dobili diplome za sudjelovanje.

 

Kamp se provodi kroz projekt Budi++

Kamp Makersi na Školjiću provodi se treću godinu za redom u sklopu projekta Budi++ kroz koji CTK Rijeka kontinuirano održava radionice koje jačaju informatička i tehnička znanja učenika i mladih iz naše županije. Aktivnost koje provodimo kroz projekt Budi++  financijski podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija  i INA d.d.. 

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content