Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Otkrij zanimljivu stranu kemije – upiši interaktivne radionice

8. siječnja 2020.

Otkriti kako preživjeti u divljini ili kako iskoristiti kuhinjske kemikalije u liječenju, napisati nevidljivo pismo ili spojiti znanost i umjetnost…O, da, moguće je! Zainteresirani za ovakvu vrstu zabave i učenja? Sve to možete naučiti na našim interaktivnim radionicama kemije.

Predviđeno je pet tematskih radionica kemije srijedom kroz pet tjedana, od 22. siječnja do 19. veljače 2020. godine u terminu od 18:00-19:30 sati. Mogu se prijaviti učenici od 4. do 8. razreda OŠ, odnosno od 10 do 15 godina. Radionice se ne naplaćuju, ali je potrebna prijava putem obrasca, koja se nalazi ispod teksta, do 20. siječnja 2020. godine.

 

Moja kućna ljekarna

Srijeda 22. siječnja 2020. godine

Naučite kako uz nekoliko kuhinjskih kemikalija olakšati upalu grla, ohladiti bolni mišić i pripremiti jednostavnu otopinu za dezinfekciju. Na ovoj radionici naučite kako pripremiti hladni oblog, zdrave bombone od želatine, pripremiti jednostavnu otopinu za dezinfekciju i kako napraviti ‘bombu od sapuna? za opuštanje.

 

Kako preživjeti u divljini?

Srijeda 29. siječnja 2020.  godine

Tijekom ove radionice naučit će se kako pročistiti vodu iz prirode i pripremiti je za piće, kako lakše upaliti vatru te pripremiti jednostavni uređaj za gašenje požara!

 

Tekućine

Srijeda 5. veljače 2020. 

Zašto ulje pluta na vodi? Kako škrob može u isto vrijeme biti tvrd i mekan na dodir? Na ovoj radionici naučiti ćete o raznim svojstvima tekućina poput gustoće, viskoznosti i miješanja tekućina.

 

Kako napisati nevidljivo pismo?

Srijeda 12. veljače 2020. godine

Pisanje po papiru nevidljivom tintom jedan je od najjednostavnijih trikova koji se mogu vidjeti u filmovima. Lako se pripremaju iz jednostavnih kućanskih preparata kao što su ocat ili soda bikarbona. Osim što ćemo izvoditi čarolije na papiru, naučit ćemo što su kiseline, lužine i indikatori kiselina i lužina.

 

Crna boja nije boja!

srijeda 19. veljače 2020. godine

Na radionici ćemo spojiti znanost i umjetnost. Dokazat ćemo da crna boja ne postoji te prirediti šareno papirnato cvijeće, obojati majice i naučiti kako se mogu razdvajati tvari i svojstvo difuzije.

 

PRIJAVNICA
RADIONICA POPUNJENA

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content