Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Europski tjedan programiranja u Centru tehničke kulture Rijeka

4. listopada 2023.

Centar tehničke kulture Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan programiranja! Od 7. do 22. listopada priključite se društvenoj inicijativi čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Radionice u sklopu Europskog tjedna programiranja obuhvatit će uzraste od 6 do 30 godina, a zainteresiranima će ponuditi zanimljive teme iz svijeta programiranja.

Prva radionica u sklopu Europskog tjedna programiranja je „Uvod u strojno učenje sa Google Teachable Machineom“. Na radionici će polaznici naučiti osnovne koncepte strojnog učenja kroz izradu klasifikatora objekata pomoću Google Teachable Machine-a. Polaznici će se upoznati s osnovim pojmovima vezanim uz AI i ML, shvatiti proces strojnog učenja koji se primjenjuje na poznatim AI alatima (među kojima su i OpenAI-ov ChatGPT) te izraditi i podesiti klasifikator objekata pritom shvaćajući njegove prednosti i ograničenja. Radionica je namijenjena polaznicima od 15 do 30 godina, a održat će se u srijedu18. listopada od 18:30 do 20:00 u prizemlju Centra.

 

Radionica „Uvod u Scratch“ približit će polaznicima program Scratch koji je odličan program za ulazak u svijet programiranja. Radi se o programskom jeziku koji omogućuje jednostavno stvaranje interaktivnih priča, igara i animacija koje se potom može podijeliti online. Na radionici će se polaznici upoznati s osnovama rada u Scratchu te će napraviti jednostavnu igricu. Radionica je namijenjena djeci od 3. do 6. razreda osnovne škole, a održat će se u dva termina – u srijedu, 18. listopada i u četvrtak, 19. listopada od 17:30 do 19:00.

 

Na radionici „Izradi igricu u Pythonu“ polaznici će naučiti osnovne koncepte programiranja poput varijabli, unosa i ispisa, naredbi odlučivanja, petlji i polja. Nakon što polaznici nauče osnove Pythona samostalno će izraditi igricu križić- kružić. Radionica je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole i učenicima srednje škole, a održat će se u ponedjeljak, 16. listopada od 18:00 do 20:00 sati.

 

Europski tjedan programiranja financijski podupiru Hrvatski savez informatičara, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content