Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Europski tjedan programiranja: 5 Meet and code radionica

29. rujna 2020.

Pridružite nam se u obilježavanju Europskog tjedna programiranja, što se ove godine diljem Europe obilježava od 10. do 25. listopada. Mi vam pripremamo pet online Meet and Code radionica na kojima ćete moći upoznati HTML/CSS, WordPress, micro:bit, Flutter i 3D modeliranje.

Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Radionice koje donosimo ove godine organiziramo u suradnji s TechSoup Balkans.

 

Pet odličnih radionica

Pridružite nam se na jednoj od sljedećih online radionica:

 

Izrada web stranice – online radionica

Nauči napraviti vlastitu internetsku stranicu u HTML/CSS-u. Radionica će se održati u dva dijela. Prvi susret će se održati u ponedjeljak, 5. listopada od 18 do 19:30 sati, a tijekom njega ćemo napraviti uvod u HTML i osnove CSS-a. Tijekom drugog susreta, koji će se održati u srijedu, 7. listopada, od 18 do 19:30, polaznici će uz vodstvo voditelja radionice kreirati i vizualno urediti internetsku stranicu.

Radionica je namijenjena osobama u dobi od 10 do 16 godinaPrijaviti se možeš ovdje do nedjelje, 4. listopada.

 

Robotika

 

Izradi single page web – online radionica

Na ovoj radionici polaznici će napraviti single page internetsku stranicu koristeći najkorišteniji CMS sustav – WordPress. Radionica će se održati u  dva dijela. Tijekom prvog susreta, što će se održati u ponedjeljak 12. listopada od 18 do 19:30,  naučit ćemo što su hosting i domena, kako instalirati lokalni XAMPP server i kako instalirati WordPress. Također ćemo se upoznati s temama i plugin-ovima za WordPress. Nakon toga polaznici će dobiti samostalni zadatak za kreiranje jednostavne single page web stranice koju će trebat napraviti do drugog susreta koji će se održati tjedan dana kasnije u ponedjeljak, 19. listopada od 18 do 19:30 sati. Tada će polaznici predstaviti svoj rad, razmjenjivati iskustva prilikom izrade web stranica te će moći postavljati dodatna pitanja i dobiti odgovore od voditelja radionice ili drugih polaznika.

Radionica je namijenjena osobama u dobi od 14 do 24 godine. Prijaviti se možeš ovdje do nedjelje, 11. listopada.

 

3D modeliranje

 

Programiraj s micro:bit-om – online radionica

Znaš li da možeš programirati pomoću opcije drag&drop?! Da, i pritom možeš malom računalu, poznatijem kao micro:bit, narediti da napiše tvoje ime, pokaže kako se osjećaš u obliku animiranog smiješka ili napraviti igraću kockicu kako više nikad ne bi bilo dvojbe treba li se netko u društvenoj igri pomaknuti za 2 ili 3 koraka. Online radionica će se održati u srijedu, 15. listopada, od 17 do 18:30 sati.

Radionica je namijenjena osobama od 8 do 14 godinaPrijaviti se možeš ovdje do utorka, 14. listopada.

 

Izradi svoj 3D model – online radionica

3D modeliranje i printanje je sve popularniji način brze izrade prototipa, a s modernim alatima više nije potrebno biti ekspert za takvo što. Na online radionici, što će se održati u srijedu, 21. listopada, od 17:30 do 19 sati, polaznici će naučiti osnove rada u alatima za izradu 3D modela te će samostalno izmodelirati svoj 3D uradak u online alatu SketchUp. Uz to, polaznici će dobiti uvid kako funkcioniraju 3D pisači te koji proces stoji iza pretvaranja modela iz 3D virtualnog svijeta u 3D stvarni svijet.

Radionica je namijenjena osobama u dobi od 14 do 24 godinePrijaviti se možeš ovdje do utorka, 20. listopada.

 

3D modeliranje

 

Kratki intro u Flutter – online radionica

Mobilne aplikacije? Jedan kod, ali za različite platforme? O, da! To je Flutter. Izradite vlastitu jednostavnu mobilnu aplikaciju putem YouTube videa koje ćemo za vas pripremiti, a koji će vas voditi korak po korak u cjelokupnom procesu od ideje, dizajniranja korisničkog sučelja, programiranja funkcionalnosti pa sve do objavljivanja aplikacije. Nakon što polaznici naprave mobilnu aplikaciju dobit će samostalan zadatak čije će rješenje pokazati na online radionici, što će se održati u četvrtak 29. listopada od 17 do 18:30 sati, gdje će moći postavljati dodatna pitanja i dobiti odgovore. Znači, da ponovimo – prvo se prijaviš, dobiješ zadatak, pa radiš na njemu, a onda se družimo i gledamo što si napravio.

Radionica je namijenjena osobama u dobi od 14 do 24 godinePrijaviti se možeš ovdje.

 

 

Sve radionice održat će se na ZOOM platformi, a polaznici će dobiti poziv na sesiju nakon prijave na radionicu.

 

Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna programiranja dio su projekta Budi++ u sklopu kojeg promičemo izvrsnost u području tehničke kulture s fokusom na IT. Projekt financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

#meetandcode #codeEU

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content