Istražimo zajedno svemir mogućnosti

CTK Rijeka tim u finalnom natjecanju Generacije NOW

7. lipnja 2023.

Tim Centra tehničke kulture Rijeka koji je sudjelovao u natječaju ”Zelene tehnologije” Generacije NOW raspisanog od strane Hrvatskog telekoma i Instituta za razvoj i inovativnost mladih osvojio je 5. mjesto sa svojim projektom SANA COR i plasirao se na završno natjecanje koje će se održati 12. lipnja 2023. godine u Zagrebu.

Tim Centra tehničke kulture Rijeka je kroz svoj projekt SANA COR (Zdravo srce) izradio 3D model ljudskog srca isprintanog pomoću 3D printera. Model ljudskog srca u sebi sadrži ugrađene led lampice pomoću kojih se simulira protok krvi u krvnim žilama srca. Učenici pomoću modela mogu steći dojam kako izgleda i funkcionira protok krvi u ljudskom srcu te naučiti sve o njegovom radu i mogućim opasnostima koje uzrokuju krvni ugrušci.

Njihov model primjer je neinvazivne dijagnostike srca koja štedi više energije nego stari elektronički medicinski uređaji, a osim toga pacijenti ovaj postupak mogu izvoditi i kod kuće čime se rasterećuje medicinski sustav i smanjuje se emisija stakleničkih plinova koja nastaje tijekom prijevoza pacijenata na preglede u bolničke centre i povratka njihovim kućama.

CTK Rijeka tim osvojio je visoko 5. mjesto u kategoriji viših razreda osnovne škole u kojoj se je natjecalo čak 56 timova, a osim super plasmana CTK Rijeka tim osvojio je i financijsku donaciju Hrvatskog telekoma koju mogu iskoristiti za dodatno unapređenje svojih radova i/ili kupnju dodatne opreme.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content