Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Borna Gudac briljirao na Danima mladih informatičara Hrvatske

29. travnja 2024.

Nakon sjajnih rezultata na državnom natjecanju iz informatike, odakle su se vratili s prvakom (Borna Gudac) i prvakinjom (Gaia Klovar Lukarić), Budi++ ekipa iz Centra tehničke kulture Rijeka pokazala je najbolje što zna na Danima mladih informatičara Hrvatske, održanim od 25. do 28. travnja na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu.

Na slici: Loris Rašpolić, Gaia Klovar Lukarić, Borna Gudac, Bruno Gregur i Simeon Stefanović

Borna Gudac, učenik sedmog razreda Osnovne škole Kraljevica opet je briljirao. U petak je sudjelovao na Hrvatskoj Logo olimpijadi i s osvojenih 290 bodova zauzeo prvo mjesto. Dan kasnije, u subotu 27. travnja, s 332 boda osvojio je treće mjesto na 13.  Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Nikola Vlašić, učenik Osnovne škole Čavle slijedio ga je u stopu s osvojenih 309 bodova čime je zauzeo četvrto mjesto. Zbog svog sjajnog rezultata pozvani su na juniorske izborne pripreme. Na njih je pozvano sedam najbolje plasiranih učenika na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Nakon tih priprema, koje su zapravo još jedno natjecanje, četiri najbolja plasirat će se u reprezentaciju hrvatske te će moći snage odmjeriti s vršnjacima na međunarodnoj razini na 8. Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u kolovozu u Moldovi.

Na slici: Nikola Vlašić i Borna Gudac

Na Hrvatsku Logo olimpijadu su pozvani još dva člana Budi++ ekipe – Bruno Gregur i Gaia Klovar Lukarić. Bruno, učenik 8. razreda Osnovne škole Fran Franković, s 30 bodova je osvojio 14. mjesto, a Gaia, učenica Osnovne škole Nikola Tesla i državna prvakinja u Logu za 5. razrede, s osvojenih 10 bodova je zauzela 18. mjesto.

U četvrtak, 25. travnja, na Međunarodni dan djevojaka u IT-u, održana je 2. Hrvatska informatička olimpijada za djevojke, na kojoj su sudjelovale još dvije Budi++ članice – Iva Laštro i Marta Ljubić. Iva je zauzela sedmo, a Marta jedanaesto mjesto.

Na slici: Marta Ljubić i Iva Laštro

U Zagrebu su se prošlog tjedna okupili najbolji mladih informatičari iz cijele Hrvatske, koji su sudjelovali na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke, Hrvatskoj Logo olimpijadi, Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Natjecanja je organizirao Hrvatski savez informatičara. Poziv na natjecanja su dobili osnovnoškolci i srednjoškolci s najboljim rezultatima na Državnom natjecanju, Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici i Logo ligi.

Svi ovi sjajni mladi ljudi, zajedno s još četrdesetak vršnjaka, okupljaju se u CTK Rijeka tijekom cijele školske godine te pod mentorstvom Lorisa Rašpolića, Jakova Tomasića i Simeona Stefanovića obrađuju gradivo i rješavaju napredne zadatke iz informatike.

Odlazak Budi++ ekipe u pratnji mentora na natjecanje financijski je potpomogla Primorsko-goranska županija, a sam projekt Budi++ kontinuirano iz godine u godinu podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content