Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Bootcamp IT

O projektu

Strategijom Europa 2020 IT sektor je prepoznat kao jedan od najbrže rastućih s najvećim manjkom radne snage. Europska komisija procijenila je da će u Europskoj uniji do 2020. godine nedostajati 900.000 IT stručnjaka te je s ciljem zadovoljenja potreba tržišta pokrenula inicijativu za privlačenje nezaposlenih u IT obrazovanje, Veliku koaliciju za radna mjesta u digitalnom sektoru. Inicijativa ističe potrebu za vještinom programiranja za poslove u budućnosti te naglašava potrebu za stvaranjem novih programa osposobljavanja, ponudom radnih mjesta i stažiranja te promicanjem programiranja. Vlada RH uvrstila je digitalnu industriju među hrvatske strateške industrijske djelatnosti, pokretače industrijske proizvodnje koji imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja. No broj osposobljenih IT stručnjaka u PGŽ, kao i ostatku Hrvatske i Europe, ne zadovoljava potrebe tržišta što dovodi do smanjenja gospodarske aktivnosti postojećih poslovnih subjekata u IT sektoru.

Prepoznavši ove izazove, ali i potencijale, zajedno s partnerima smo prijavili projekt Bootcamp IT na javni poziv Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja-faza III, Komponenta 1 (UP.01.3.1.01) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Odlukom Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 4. svibnja 2018. donesena je odluka kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 963.135,36 HRK, uz 100% sufinanciranje Europske unije. Tako je 17. svibnja 2018. potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UO.01.3.1.01.0101) te je započela provedba projekta koja će trajati do 17. studenog 2019.

Cilj projekta je razviti i provesti program brzog osposobljavanja za Junior Developere temeljen na potrebama IT poslodavaca u Primorsko-goranskoj županiji nakon kojega će se zaposliti najmanje 40% korisnika.

Tijekom 18 mjeseci 84 nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe će proći proces profesionalnog usmjeravanja i savjetovanja za zapošljavanje, od čega će 42 biti odabrane za edukaciju za deficitarno zanimanje u IT sektoru. Time će se utvrditi razlozi njihove nezaposlenosti te predispozicija za rad u IT sektoru. Oni za koje se utvrdi potencijal za rad u IT sektoru, bit će usmjereni na intenzivno osposobljavanje za Junior Developere koje uključuje edukaciju iz IT-a i poduzetništva, mentorski rad s IT tvrtkama, izradu IT rješenja u timu te predstavljanje rješenja pred predstavnicima IT sektora uključenim u projekt.

Po izlasku iz procesa osposobljavanja, polaznici će biti osposobljeni za daljnju profesionalizaciju u realnom sektoru i povezani s potencijalnim poslodavcima, dok će poslodavci dobiti uvid u raspoloživu osposobljenu radnu snagu i njihove sposobnosti i afinitete.

Osim nezaposlenih, u projekt ćemo uključiti i 20 poslodavaca iz IT sektora koji će sudjelovati u analizi potreba za IT stručnjacima te osposobljavanju, s posebnim naglaskom na proces mentoriranja polaznika.

Projekt Bootcamp IT omogućit će suradnju ciljnih skupina, nezaposlenima praktičan rad, a poslodavcima mogućost uvida u sposobnosti potencijalnih zaposlenika. Time se osigurava zadovoljenje potreba propulzivnog sektora te posljedično povećava njegova gospodarska potentnost.

Osim navedenog, kroz projekt ćemo razviti portal Start IT na kojoj će se moći predstaviti IT tvrtke te njihove potrebe za zapošljavanje. Isti će služiti kako bismo povezali poslodavce s potencijalnim posloprimcima.

Za sve one koji budu htjeli preuzeti metodologiju rada koju ćemo razviti u projektu, izradit ćemo Priručnik s opisom metodologije analize tržišta, praćenja nezaposlenih i osposobljavanja.

Ukoliko želite saznati više informacija o projektu slobodno se obratite Asji Kirinčić, voditeljici projekta, na mail akirincic@ctk-rijeka.hr

Projekt Bootcamp IT provode: Centar tehničke kulture Rijeka (korisnik), Grad RijekaHrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured RijekaPrimorsko-goranska županija te Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Donatori

Partneri

VIJESTI

pregrada_vodoravna_podnaslov2
Jedan cijeli dan samo za STEM? I to dan pun radionica, predavanja, predstava i zabave? Da, to je STEM piknik.
pregrada_vodoravna_podnaslov2
Složili smo STEAM trening za radnike s mladima koji žele potaknuti što veći broj mladih da se odluče za STEM karijeru.
pregrada_vodoravna_podnaslov2
IT sektoru nedostaju stručnjaci koji mogu upravljati projektima? Imamo rješenje za to! Razvijamo trening za voditelje projekata u IT sektoru.

Sve vijesti iz projekta

Skip to content