Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Završeno svjetsko natjecanje brodomaketara 2021.

20. rujna 2021.

Jučer smo u Rijeci zatvorili Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. koje se je od 12. do 19. rujna održavalo u prostorima Exportdrva. Na ovogodišnjem Svjetskom natjecanju brodomaketara ocjenjena je 181 maketa, od kojih su 62 ocjenjene kao zlatne, 61 kao srebrna i 44 kao brončane.

Predstavnici Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine natjecali su se prema pravilima NAVIGA u sekciji C koja ima osam razreda (C1 – makete s veslima i jedrilice, C2 – makete brodova na motorni pogon, C3 – makete instalacija, dijelovi broda, lučka postrojenja, dijelovi luke, dijelovi brodogradilišta i oprema, C4 – minijaturne makete brodova razred C1 do C3 u omjeru 1:250 ili manjem, C5 – brodovi u boci, C6 – plastične makete, C7 – kartonske i papirnate makete, C8 – makete iz kompleta za sastavljanje), a najbolje su odabrali suci natjecanja: Martin van Gelderen (glavni sudac), Daniel Ciosu, Lucian Dan, Evgeni Genov, Giuseppe Giraldi, Vladim Goshko, Dmitrij Kalmykov, Mladen Mitić, Maciej Poznanski i Željko Skomeršić.

Od hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem Svjetskom natjecanju brodomaketara 2021. najviše medalja osvojio je Roland Vlahović koji je nagrađen sa čak 4 zlatne i 4 srebrne medalje u sljedećim kategorijama: u kategoriji C2 za maketu „Warship SMS Viribus Unitis“ (1:45) zlatnom medaljom, u kategoriji C3 za maketu „Ship sloops HMS Pegasus“ (1:40) i „Sailing ship L’Marante“ (1:36) zlatnim medaljama, u kategoriji C6 za maketu „Warship Scharnhorst“ (1:350) zlatnom medaljom, u kategoriji C2 za maketu „Destroyer Split“ (1:100) srebrnom medaljom, u kategoriji C3 za maketu „Naval Cutter HMS Alert“ (1:30) srebrnom medaljom, u kategoriji C6 za maketu „Protected cruiser Varyag“ (1:350) srebrnom medaljom i u kategoriji C7 za maketu „Battleship Borodino“ (1:200) srebrnom medaljom.

Od ostalih hrvatskih predstavnika nagrađeni su i Mili Šantić u kategoriji C1 za maketu „Sailing ship Trabakul“ (1:30) brončanom medaljom, Branimir Šoić u kategoriji C1 za maketu „Schooner Angelo Custode“ (1:40) brončanom medaljom, Željko Fredotović u kategoriji C1 za maketu „Fishing boat Gajeta Falkusa“ (1:20) brončanom medaljom, Mile Bijelić u kategoriji C1 za maketu „Sailing ship HMS Royal Caroline“ (1:135) zlatnom medaljom i Igor Petrović u kategoriji C6 za maketu „Type VII Submarine“ (1:72) brončanom medaljom.

 

Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. organizirali su Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatski savez brodomaketara pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content