Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Posjetite 14. Hrvatsku ocjensku izložbu maketa brodova „Rijeka 2021“

7. srpnja 2021.

Ovog vikenda u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka se održava 26. Državno natjecanje brodomaketara, a potom se otvara 14. Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2021“ na kojoj će posjetitelji moći vidjeti brodomaketarsko umijeće vrijednih maketara iz cijele Hrvatske.

Državno natjecanje brodomaketara i popratna ocjenska izložba maketa brodova tradicionalna su manifestacija koja se u Rijeci održava od 1995. godine. Natjecanja se održavaju ili prema NAVIGA pravilima (međunarodna pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari sa svim brodovima) ili po Nacionalnim pravilima (pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari s maketama hrvatskih tradicionalnih brodova i brodica). Natjecanja se svake godine izmjenjuju. Ove godine održava se natjecanje prema Nacionalnim pravilima.

Za vikend u Rijeku stižu makete tradicionalnih hrvatskih brodica i brodova koje su izrađivali maketari iz cijele Hrvatske. Na ovogodišnjem natjecanju ocjenjivat će se 29 maketa, od čega je sedam maketa juniora. U nedjelju, 11. studenog, tijekom dana tročlano sudačko povjerenstvo pregledavat će sve do najsitnijih detalja izradu maketa i na temelju toga odabrat će apsolutno najbolju maketu natjecanja. Svaki član žirija svakoj maketi može dodijeliti do maksimalnih 100 bodova uzimajući u obzir kvalitetu izrade (50 bodova), dokumentaciju (20 bodova), istraživački rad (10 bodova), obimnost posla (10 bodova) te opći dojam (10 bodova). Potom se bodovi sva tri suca zbrajaju te temeljem aritmetičke sredine dobiva konačna ocjena makete. Medalje se dodjeljuju na sljedeći način: zlatna medalja za osvojenih 100 do 90 bodova, srebrna medalja za osvojenih 89,67 do 80 bodova te brončana medalja za osvojenih 79,67 do 70 bodova. Maketa s najvišim osvojenim brojem bodova proglašava se apsolutno najboljom maketom natjecanja. Proglašenje najboljih s 26. Državnog natjecanja brodomaketara i otvorenje popratne ocjenske izložbe održat će se u ponedjeljak, 12. srpnja, a dan kasnije izložba se otvara za javnost.

Od 13. do 22. srpnja 2021. u prostorima Edukacijsko-izložbenog prostora CTK Rijeka građani mogu posjetiti 14. Hrvatsku ocjensku izložbu maketa brodova „Rijeka 2021“. Na izložbi će osim natjecateljskih maketa biti izložene i makete koje se nisu natjecale na Državnom natjecanju. Bit će izloženo ukupno 60 maketa, od čega je 20 radova juniora. Osim maketa brodova na izložbi će biti predstavljeni i radovi Dječjih vrtića Rijeka koji se već dugi niz godina uključuju u ovu aktivnosti. Radno vrijeme izložbe je od 9 do 13 sati i od 16:30 do 20 sati. U subotu i nedjelju je izložba otvorena od 10:00 do 15:00 sati.

Posjetitelji izložbe, na koju je ulaz besplatan, mogu prilikom dolaska sudjelovati u ocjenjivanju maketa. Posljednjeg dana izložbe njihovi bodovi se zbrajaju i maketa s najvećim brojem bodova od strane publike dobiva nagradu publike.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator. Manifestaciju financijski podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content