Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Održano 26. Državno natjecanje brodomaketara: Apsolutno najbolja maketa putničkog broda M/B Premuda Zdravka Šiška

12. srpnja 2021.

S maketom putničkog broda M/B Premuda i osvojenih 92 bodova, Zdravko Šiško, Siščanin s kastavskom adresom, osvojio je titulu apsolutno najbolje makete 26. Državnog natjecanja brodomaketara koje je ove nedjelje održano u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka.

Šiško je osvojio zlatnu medalju, a osim njemu dvije su zlatne medalje pripale i Lovrancu Rolandu Vlahoviću. Svjetski nagrađivani brodomaketar osvojio je zlato za dvije makete –putničkog broda Abbazia (91,33 bodova) i razarač Split (91 bod).

Na natjecanju je sudjelovalo 14 maketara seniora s 22 makete u pet kategorija – Razred Hr-A – makete jedrenjaka i veslarki; Razred Hr-B – makete brodova na mehanički pogon (motorni); Razred Hr-C – makete brodova u presjeku i konstruktivni dijelovi broda (didaktički prikazi), dijelovi brodske opreme makete lučkih postrojenja, luka i brodogradilišta, proizvoljni scenski prikaz, diorame, makete u skupini-nizu (serija) i sl.; Razred Hr-E – makete brodova u boci; Razred Hr-F – makete iz kompleta za sastavljanje. Dodijeljene su tri spomenute zlatne medalje, osam srebrnih i četiri brončane. U juniorskoj konkurenciji do 18 godina, sudjelovalo je pet mladih brodomaketara s ukupno sedam maketa brodova razvrstanima u tri kategorije (Razred Hr-A – makete jedrenjaka i veslarki; Razred Hr-C – makete brodova u presjeku i konstruktivni dijelovi broda (didaktički prikazi), dijelovi brodske opreme makete lučkih postrojenja, luka i brodogradilišta, proizvoljni scenski prikaz, diorame, makete u skupini-nizu (serija) i sl.; Razred Hr-E – makete brodova u boci). Dodijeljene su dvije brončane medalje – Leon Josip Njirić (jedrenjak bracera, osvojeno 71 bod) i Tonči Biočić (jedrenjak trabakul, osvojeno 70,33 bodova). Suci ovogodišnjeg natjecanja su bili Mladen Mitić (predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva), Branko Vekarić (član ocjenjivačkog povjerenstva) i Željko Skomeršić (član ocjenjivačkog povjerenstva).

Sve natjecateljske makete brodica i brodova, kao i još 32 makete izvan konkurencije, možete pogledati na Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2021“ koja je od utorka, 13. srpnja, do četvrtka, 22. srpnja, otvorena za javnost. Ulaz je slobodan, a radno vrijeme izložbe je sljedeće: od ponedjeljka do petka izložba je otvorena od 9 do 13 sati te od 16:30 do 20 sati, a u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati. Posjetitelji izložbe mogu prilikom dolaska sudjelovati u ocjenjivanju maketa. Posljednjeg dana izložbe njihovi bodovi se zbrajaju i maketa s najvećim brojem bodova dobiva nagradu publike.

 

U popratnom programu zainteresirani se mogu pridružiti online predavanju „Brodogradnja i priče o brodovima južnog i sjevernog dijela Jadrana“, što će se održati u srijedu, 21. srpnja 2021. u 11 sati. Za sudjelovanje na ovom online predavanju potrebno je prijaviti ispunjavanjem obrasca.

 

Državno natjecanje brodomaketara i popratna ocjenska izložba maketa brodova tradicionalna su manifestacija koja se u Rijeci održava od 1995. godine. Natjecanja se održavaju ili prema NAVIGA pravilima (međunarodna pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari sa svim brodovima) ili po Nacionalnim pravilima (pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari s maketama hrvatskih tradicionalnih brodova i brodica). Natjecanja se svake godine izmjenjuju. Ove godine natjecanje je održano po Nacionalnim pravilima, što znači da se u konkurenciji našlo cijeli niz maketa hrvatskih tradicionalnih brodica kao što su batelina, gajeta falkuša i leuta, ali i jedrenjaka barkova, bracera, brikova, galijuna, škunera i trabakula, te razarača i putničkih brodova koju su nastali na i plovili uzduž naše obale.

 

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator. Manifestaciju financijski podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content