Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Obilježimo 4. Dane medijske pismenosti!

18. travnja 2021.

Znamo da je ”skrolanje” postalo neizostavan dio naše svakodnevice, ali koliko često razmišljaš o medijskim porukama i sadržaju koji one prenose? Znaš li da niti jedna osoba na zemaljskoj kugli nema iste objave na Facebook News feedu? Misliš li da trebaju postojati određena pravila ponašanja na društvenim mrežama? Možeš li prepoznati lažnu vijesti na internetu?

Ako ti se ova pitanja čine zanimljiva, pogledaj što se sve ove godine događa povodom Dana medijske pismenosti i uključi se u brojne aktivnosti.

 

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF za Hrvatsku zajedno s brojnim partnerima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, organiziraju 4. po redu Dane medijske pismenosti 2021. U razdoblju od 19. do 25. travnja 2021., te u tjednima prije i poslije, održat će se brojna događanja i aktivnosti na koja se možeš priključiti kao polaznik ili prijaviti svoje aktivnosti kao organizator i doprinijeti informiranju javnosti o važnosti znanja o medijima i njegovom sadržaju. Popis aktivnosti možeš pogledati ovdje.

Većinu informacija danas primamo preko različitih medija, televizije, radija dok se mladi najviše ”konzultiraju” s mobitelom. Stoga je važno biti upućen i znati kako medijske poruke mogu utjecati i potencijalno oblikovati naše mišljenje i ponašanje.

 

Cilj projekta je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djece i mladih, prilike za učenje o medijima. Ove godine poseban naglasak se stavlja na utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih koji u trenutnoj epidemiološkoj situaciji postao izraženiji nego ikad.

 

U sklopu Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije, UNICEF i Hrvatski filmski savez organiziraju filmski natječaj za djecu i mlade na temu “Mediji i moji osjećaji”. Upravo je tema natječaja odnos medija i mentalnog zdravlja. Ako si onaj član ekipe koji uvijek zabilježi kamerom dogodovštine svojih prijatelja i ako te zanima kako medijski sadržaj utječe na mlade, možda je ovo super prilika za tebe! Više o natječaju i prijavi možeš pročitati OVDJE.

 

Ove godine pripremljeno je pregršt zanimljivim materijala, stoga ako te zanima više ova tema i tražiš zanimljivo štivo za čitanje ili neki fora video, možeš ga pronaći na sljedećoj poveznici.

 

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content