Istražimo zajedno svemir mogućnosti

ICDL Specijalist program

 ICDL Specijalist program, namijenjen je zaposlenicima kojima je potrebno više znanja iz sljedećih područja, s modulima:

 1. Napredno pisanje i obrada teksta
 2. Napredne proračunske tablice
 3. Napredne baze podataka
 4. Napredne prezentacije


ICDL Specijalist 
je program naprednog  poznavanja  korištenja osobnog računala, namijenjen onima koji su uspješno savladali ICDL poslovni program, te imaju želju i/ili potrebu nadograditi svoje znanje.

Svaki modul programa ICDL Specijalist predstavlja samostalno područje i za svaki se izdaje posebna diploma.

Moduli programa ICDL Specijalist daju kandidatima priliku postati eksperti u korištenju aplikacija, stječući znanja iznad uobičajenog u korištenju uredskih aplikacija.

Nakon što položi sva 4 napredna programa polaznik dobiva Expert diplomu.

Kandidati koji polože neki od ICDL Specijalist modula mogu dokazati da su:

 • organiziraniji i uspješniji
 • produktivniji
 • sposobniji iskoristiti puni potencijal aplikacije
 • eksperti u proizvodnji atraktivnih i kvalitetnih rješenja


Prednost ICDL Specijalist diplome:

 • Međunarodno priznata kvalifikacija
 • Demonstriranje certificiranih sposobnosti
 • Prilagođenost svim sličnim relevantnim softverima
 • Podržan ICDL reputacijom

Nastavni je program orijentiran je na rješavanje praktičnih zadataka.

Ovlaštenu literaturu možete pronaći na Internet stranicama Hrvatskog informatičkog zbora.

Nastavni plan ICDL Specijalist 2.0

Ovdje možete preuzeti cjelokupni nastavni plan ICDL SPECIJALIST te predispitne testove.

Modul  – Napredno pisanje i  obrada teksta

Od kandidata zahtijeva poznavanje alata za obradu teksta kako bi kreirao dokumente sa nekim naprednim mogućnostima alata. Kandidat treba kreirati dokumente sa naprednim mogućnostima obrade teksta, ilustrirajući upotrebu naprednih tipografskih opcija, mogućnosti oblikovanja i strukture, uključujući tablice, obrasce i grafiku. Kandidat treba znati upotrijebiti alate poput makronaredbi i izvesti naprednije operacije skupnog pisma unutar aplikacije za obradu teksta.

Modul  – Napredni proračunske tablice

Od kandidata se zahtjeva poznavanje aplikacije za tablične proračune kako bi kreirao dokumente sa naprednim mogućnostima. Kandidat treba učinkovito raditi na razini većoj od osnovne, treba znati urediti i doraditi numeričke, tekstualne i grafičke podatke, te razvrstati, povezati i izvući potrebne podatke. Treba poznavati napredne mogućnosti uređivanja i prezentacije podataka grafikonima, te upotrijebiti funkcije povezane s logičkim, statističkim i matematičkim operacijama, kao i upotrijebiti dostupne alate za reviziju i nadzor nad formulama, te snimati i pokretati jednostavne makronaredbe.

Modul – Napredne baze podataka

Od kandidata se zahtjeva učinkovit rad na razini većoj od osnovne i sposobnost ostvarivanja većeg dijela potencijala aplikacije za rad sa bazama podataka. Kandidat treba znati upotrijebiti bazu podataka za organizaciju, čitanje , pregled i izvještavanje o podacima koristeći neke napredne vještine, kao i razumjeti raznolikost načina organiziranja i povezivanja podataka. Pored toga, treba poznavati snimanja i pokretanja jednostavnih makronaredbi, te unos i ispis podataka i povezivanje s drugim dokumentima.

Modul  – Napredne prezentacije

Od kandidata se zahtijeva razumijevanje nekih glavnih područja pripreme i planiranja prezentacija. Kandidat treba moći učinkovito raditi na razini većoj od osnovne i koristiti aplikaciju za prezentacije kako bi kreirao prezentacije naprednih mogućnosti, te poznavati korištenje potencijala prezentacijskih alata i kreirati prezentacije koristeći napredne mogućnosti oblikovanja i strukturiranja, te multimedijske efekte. Kandidat treba poznavati kreiranje naprednih grafikona i doraditi prezentacije korištenjem alata za crtanje i kontrolu slike, kako bi dogradio crteže i slike, te poznavati kreiranje i primjenu makronaredbi unutar aplikacije za pripremu prezentacija.

Skip to content