Istražimo zajedno svemir mogućnosti

Olja sretno u mirovini! Zagorka Prce Veseli nova je izvršna direktorica CTK Rijeka

6. travnja 2023.

Nakon 30 godina predanog rada, izgradnje Centra koji je postao jedna od vodećih organizacija civilnog društva u području tehničke kulture u Hrvatskoj, razvijanja mreže partnera te zagovaranja važnosti tehničkih vještina i znanja u svakodnevnom životu, naša Olja odlazi u mirovinu. Ulogu izvršne direktorice CTK Rijeka preuzima njezina dugogodišnja suradnica, dosadašnja koordinatorica razvojnih programa CTK Rijeka i zamjenica izvršne direktorice Zagorka Prce Veseli.

Olivera Stanić, odnosno Olja kako ju svi zovemo, zaposlena je u Centru tehničke kulture Rijeka od 1. rujna 1994, no u organizaciji je aktivna od njena osnutka. Zapravo od rađanja ideje da je takva jedna organizacija potrebna našoj zajednici. Ideja se javila u osamdesetima, a 1986. temeljem Odluke Skupštine Zajednice općina Rijeke (teritorijalno je pokrivala veće područje od današnje PGŽ) tadašnja Narodna tehnika, sada Zajednica tehničke kulture Rijeka, je dobila zadatak da izvrši pripreme za osnivanje Centra tehničke kulture Rijeka. Olivera se 1991. zapošljava u ZTK Rijeka na poslovima tajnice gdje priprema i provodi programe u partnerskim institucijama i vrši pripreme za osnivanje CTK Rijeka. CTK Rijeka osnovan je 15. travnja 1993. godine, sa zadatkom da djeluje na poticanju i promicanju tehničke kulture, informatike i kulture općenito. 

Olivera Stanić prva je zaposlenica CTK Rijeka. U 30 godina, uz brojne suradnike i suradnice, stvorila je organizaciju koja na godišnjoj razini provodi aktivnosti za tisuće građana, sudjeluje u brojnim međunarodnim kampanjama te realizira suradnje sa stotinama partnerskih organizacija.

 

Zahvaljujući njenim menadžerskim sposobnostima i iskustvu, Centar tehničke kulture Rijeka svake godine od svog osnutka građanima i građankama nudi niz edukativnih i informativnih programa. Među njima posebno treba istaknuti dugogodišnje projekte  Ljeto na Školjiću koje svake godine okupi preko deset partnerskih organizacija koje djeci i mladima ponude brojne edukativne aktivnosti na početku ljeta, program za darovite učenike Budi++ koji iz godine u godinu postižu odlične rezultate na brojnim natjecanjima iz područja informatike, robotike i matematike; te Uključi s(v)e projekt usmjeren na jačanje digitalnih vještina ranjivih skupina u našoj zajedniciOd 2006. godine CTK Rijeka provodi europske projekte, a u ovom trenutku sudjeluje kao koordinator i partneru u više od 10 europskih projekata.

 

Centar je pod njenim vodstvom opremio i renovirao prostore na Školjiću (u svom sjedištu) te na Korzu gdje se nalazi STEM laboratorij. Centar upravlja prostorima koji se prostiru na cca 600m2 u kojima pruža sve navedene programe. U prošloj je godini na Trgu Ivana Klobučarića otvoren STEM park koji je već prepoznat kao Naj-akcija za djecu u 2022. godini od strane Udruge gradova prijatelja djece.

CTK Rijeka osnivač je Hrvatskog saveza brodomaketara te mreže centara podrške za postojeće i potencijalne društvene poduzetnike CEDRA HR.

Tijekom 30 godina rada Olja je pokrenula brojne suradnje u Centru, a posebno treba istaknuti tim kojim je uspješno upravljala i učinila ga prepoznatljivim po kvaliteti edukacijskih programa koje provodi ali i uspješnom u povlačenju sredstava od strane brojnih donatora. Zahvaljujući svemu tome, CTK Rijeka za njenog je mandata primio brojne nagrade i priznanja među kojima se ističu – Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić za 2016. godinu te Grb Grada Rijeke za 2017. godinu.

 

Zagorka Prce Veseli nova je izvršna direktorica CTK Rijeka

Zagorka je u posljednjih 12 godina, koliko je zaposlena u Centru tehničke kulture Rijeka, vodila tim zadužen za razvojne programe Centra. Pritom je ostvarivala brojne lokalne, nacionalne i međunarodne suradnje zahvaljujući kojima je CTK Rijeka postao važan čimbenik brojnih konzorcija ali i inicijativa koje su unaprijedile tehničku pismenost naših sugrađanki i sugrađana. Autorica je brojnih dokumenata, preporuka za donositelje odluka, sukreatorica istraživanja te voditeljica brojnih projekata (među kojima i nekoliko koji su prepoznati kao primjeri dobre prakse od Europske komisije te paneuropske mreže ALL DIGITAL).

S njom na čelu CTK Rijeka nastavit će raditi na svojoj viziji da ostvari društvo koje razumije, prihvaća i stvara jednake prilike za sve svoje građane i građanke.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content